Tálibán oslavoval v Kábulu. Omylem při tom prý bylo zastřeleno 17 lidí

05.09.2021 8:20

Bojovníci Tálibánu oslavovali údajně dobytí provincie Pandžšír střelbou v Kábulu, zemřelo při ní nejméně 17 lidí. Rovněž pak střelbou do vzduchu rozehnali i protesty tamních žen požadujících po nových vládcích země rovná práva, informuje na svém webu ČT24.

Tálibán oslavoval v Kábulu. Omylem při tom prý bylo zastřeleno 17 lidí
Foto: Repro Al-Jazeera
Popisek: Zástupci hnutí Tálibán v prezidentském paláci v Kábulu

Příslušníci speciálních jednotek Tálibánu oznámili převzetí kontroly nad severoafghánským údolím Pandžšír na úpatí masivu Hindúkuš, oznámili bojovníci Tálibánu v pátek večer, píše Reuters s odvoláním na zdroje Tálibánu. Hnutí však dosud žádné oficiální prohlášení nevydalo. Podle odpůrců, kteří se v Pandžšíru usadili, provincie nepadla a stále se o její nadvládu vedou boje.

Původní zdroj ZDE

Po pátečním oznámení údajného vítězství pak stoupenci radikálního hnutí stříleli v Kábulu na oslavu „do vzduchu“, uvedla afghánská rozhlasová stanice Šamšad, která informovala o 17 mrtvých a 41 zraněných. Podobné počty obětí uvádí i další stanice, Tolo. Dalších čtrnáct lidí bylo zraněno při oslavné střelbě v provincii Nangarhár východně od Kábulu, uvedl mluvčí nemocnice v tamním správním středisku Džalálábádu.

Střelbu druhý den hnutí využilo k rozehnání protestu žen požadujících po nových vládcích země rovná práva. Když ženy došly k prezidentskému paláci, vběhlo na ně více než deset příslušníků zvláštních jednotek Tálibánu a stříleli do vzduchu. Demonstrantky se rozprchly. Jedna z nich agentuře AP řekla, že bojovníci také proti nim použili slzný plyn.

Podle katarského velvyslance v Afghánistánu se v Kábulu podařilo obnovit provoz letiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…