Taxikáři chtějí protestovat proti novele, která ruší taxametry

04.03.2019 6:00

Sdružení českých taxikářů připravuje na začátek dubna další protest proti postupu státu vůči alternativním poskytovatelům taxislužeb typu Uber či Taxify. Požadují okamžité stažení novely zákona o silniční dopravě, kterou nedávno schválila vláda, podle níž by vozidla taxislužeb už nemusela mít taxametr ani střešní svítilnu, napsala ČTK.

Taxikáři chtějí protestovat proti novele, která ruší taxametry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Taxi, ilustrační foto

Řidiči taxi by navíc nemuseli podstupovat zkoušky z místopisu. Sdružení českých taxikářů navržené změny vnímá jako „šité na míru nadnárodním korporacím“.

Předseda sdružení Petr Polišenský dnes ČTK sdělil, že protest se má konat 8. dubna v Praze, a to společně s polskými a španělskými taxikáři. Loni nespokojení taxikáři v hlavním městě několikrát protestovali proti alternativním přepravcům a přístupu státu vůči nim.

Stát chce změnou zákona umožnit větší využití moderních technologií v taxislužbě a zároveň vyrovnat podmínky pro klasické taxislužby a alternativní přepravce.

„Je naprosto evidentní, že vláda i česká politika opět zradila české podnikatele a opět kope za nadnárodní korporace s vysokým diplomatickým krytím. Je také již naprosto evidentní, že novela silničního zákona přes veškeré krásné řeči o narovnání podnikatelského prostředí a deregulaci je šita na míru nadnárodním korporacím, které potřebují vysokou míru fluktuace pracovní síly v taxislužbě,“ uvedl Polišenský. Nadnárodní firmy podle něj potřebují, aby povolání řidiče taxislužby mohl vykonávat kdokoliv včetně levné pracovní síly z východu, „vše pod pláštíkem takzvané digitalizace ekonomiky“. Vládní novela pouze legalizuje černé taxikáře, tvrdí zástupci tradičních taxislužeb.

Sdružení požaduje stažení navrhované novely a žádá úřady ke spolupráci na novele, která zohlední skutečné potřeby taxislužby a bude v zájmu českých občanů. „Požadujeme okamžitou reakci příslušných orgánů, které musí konečně vymáhat právo v této zemi. To se dá udělat jediným způsobem – neprodleným vypnutím aplikací Uberu a Taxify,“ uzavřel Polišenský.

Výhrady k novele má i společnost Taxify nebo Praha. Nyní směřuje norma do Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…