Tchaj-wan: Taková účast na ekonomickém fóru! píše senátor Růžička. Vzkaz pro Zemana

31.08.2020 8:34

Čínský ministr zahraničí Wang I při návštěvě Německa prohlásil, že předseda českého Senátu Miloš Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že odjel na Tchaj-wan. Čína považuje ostrov za svou provincii. Vystrčil z Tchaj-wanu sdělil, že se Číňané nemají plést do vnitřních záležitostí České republiky. A senátor Jiří Růžička si přímo z Tchaj-wanu rýpl do prezidenta Zemana.

Tchaj-wan: Taková účast na ekonomickém fóru! píše senátor Růžička. Vzkaz pro Zemana
Foto: archiv Jiřího Růžičky
Popisek: Jiří Růžička, senátor za TOP 09 a STAN

1. místopředseda Senátu Jiří Růžička, který Vystrčila na Tchaj-wanu doprovází, upozornil, že Senát na rozdíl od Zemana neslibuje desítky miliard čínských investic, které nakonec nikdo neviděl, ale slibuje, že udělá vše pro podporu česko-tchajwanských obchodních vztahů.

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí

„Neslibujeme desítky miliard investic, které nikdo neviděl, jako prezident, ale na tom, aby Tchaj-wan investoval u nás v oblasti inovativních technologií, intenzivně pracujeme. Účast na ekonomickém a obchodním fóru byla mimořádná. Počtem účastníků i zájmem!“ uvedl Růžička.

Senátor Lumír Kantor, který je také členem Vystrčilovy delegace, připomněl, že Tchaj-wan investuje v Česku asi čtrnáctkrát víc peněz, než pevninská Čína.

Jiří Růžička o cestě na Tchaj-wan

Na Tchaj-wanu nás čeká množství jednání. Schůzka s paní prezidentkou, ministry, klíčovými lidmi ze zdravotnictví. Od rána do večera každý den, celý týden. Složitá příprava a bezpečnostní opatření jsou veliká. Hlavně v COVIDové oblasti. Je nás osm senátorů, celkem 90 osob v delegaci. Myslím, že po ekonomické stránce s tolika podnikateli bude cesta úspěšná. Tchaj-wan už teď u nás investuje kolem 5,7 miliard, 14 x víc než Čína. Letiště Václava Havla, za pár dnů na shledanou!“ napsal Kantor

Senátor Kantor o cestě na Tchaj-wan

Čínský ministr zahraničí Wang I už pohrozil, že Vystrčil za svou cestu na Tchaj-wan zaplatí.

„Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus, “ uvedl čínský ministr zahraničí Wang I. který je na návštěvě Německa. Jeho slova přinesla ČTK. Čínský lid podle ministra nebude tolerovat tuto otevřenou provokaci. Podle šéfa čínské diplomacie nesmí zůstat bez odpovědi, když si někdo cestou na Tchaj-wan znepřátelí 1,4 miliardy Číňanů.

Vystrčil brzy kontroval, že se čínský ministr svým výrokem zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky, což je nepřijatelné.

„Mě samozřejmě to prohlášení mrzí, protože zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky. Jsme svobodná země, která má zájem mít dobré vztahy se všemi, a já věřím, že tomu tak bude i přes to prohlášení,“ řekl Vystrčil českým novinářům. „Znovu musím zopakovat, že tato cesta nemá v žádném případě cíl se vůči někomu vymezovat. Tato cesta má za účel spolupracovat a vytvářet co nejlepší podmínky pro hospodářský rozvoj České republiky a samozřejmě pro spolupráci mezi demokratickými zeměmi,“ dodal.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…