Teď nadáváte. A jinak? Nadávali byste také. „Akce Koudelka“: Moderátorka ČT usazena

10.08.2021 7:52

Kabinet na návrh premiéra rozhodl pověřit vedením Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku, a to až do rozhodnutí nové vlády. Místopředseda komise pro kontrolu činnosti BIS a člen sněmovního výboru pro bezpečnost Robert Králíček (ANO) v pořadu Interview ČT24 sdílel přesvědčení, že se tímto řízení BIS nedostává mimo zákon a už vůbec nepřinese její destabilizaci či snížení mezinárodního kreditu. Zvídavou moderátorku Barboru Kroužkovou napomenul, že médiím ani opozici se vláda dostatečně nezavděčí žádným krokem. Zároveň vyvrátil, že by za současným mandátem pro Koudelku stál strach Babiše ze Zemana.

Teď nadáváte. A jinak? Nadávali byste také. „Akce Koudelka“: Moderátorka ČT usazena
Foto: Archiv VÚA - VHA Praha
Popisek: Poslanec ANO Robert Králíček

Podle člena bezpečnostního výboru Roberta Králíčka nemá dočasný mandát pro Koudelku vliv na chod BIS. „Je pro mě důležité, že BIS dál povede Koudelka, protože svou práci vykonává dobře. Nemá to vliv na řízení této služby, BIS není jenom pan Koudelka. A nemá to vliv ani na jeho pravomoce, ani na mezinárodní spolupráci,“ konstatoval úvodem.

Anketa

Je dobře, že byl Koudelka dočasně pověřen řízením BIS?

hlasovalo: 9406 lidí

Proč tedy Koudelka podle poslance hnutí ANO nedostal další mandát, pokud je tak schopný? „Protože, tak, jak to pan premiér vysvětloval – a já tomu rozumím – máme dva měsíce do voleb a BIS se zodpovídá vládě a spolupracuje s vládou, tedy by si nového ředitele měla jmenovat až nová vláda.“ Čili že ředitel potřebuje silný mandát především od vlády, která bude následující čtyři roky vládnout. „Doufám, že pak bude novým ředitelem opět pan Michal Koudelka,“ poznamenal.

Na poznámku, že výběr nového ředitele může přijít mnohem později než za dva měsíce, poté argumentoval slovy: „Nedokážu sice predikovat, kdy bude sestavena nová vláda, ani výsledky voleb. Není to však poprvé v historii, kdy byly i více než půlroční prodlevy ve jmenování ředitele BIS; prodleva ve výběru nového kandidáta se stává,“ připomněl.

Rozhodně se prý BIS touto situací nedostává mimo zákon. „Já se nedomnívám, že se tímto pohybuje mimo rámec zákona. Bavíme se tu pořád jen v řádu měsíců a možná týdnů,“ věří Králíček.

Moderátorka mu pak připomenula: „To, co říkáte, má jednu chybu! A to, že výkonným ředitelem se podle vnitřního řádu v těchto případech automaticky stávali třeba náměstci, v minulosti dlouholetý zpravodajec Radek Musílek,“ zmínila, že variant řešení bylo vícero. „Ale varianta, že Koudelka bude ve vedení BIS... jakoby sám za sebe, je úplně nová,“ pozastavila se.

„Nebojíte se, že ta věc může skončit u Nejvyššího správního soudu, a že vše, co udělá Michal Koudelka po 15. srpnu, může být znevěrohodněno? A že pracovníci BIS pocítí nejistotu?“ zajímala se dále.

Králíček však na věc nabídl zcela opačný pohled: „Naopak, Koudelka je pověřen řízením, protože je tam určitá kontinuita v jeho práci. Opravdu věřím, že novou vládou bude na pět let pověřen opět on a kontinuita bude pokračovat,“ zopakoval poslanec s tím, že novým ředitelem se Koudelka nestal znovu jen proto, aby měl silný mandát až od nové vlády.

V kontextu toho polemizovala Kroužková nad skutečnou délkou platnosti mandátu ředitele BIS. „To další vláda zkrátí mandát ředitele BIS na čtyři roky? Kdy v tomto případě končí práce pro vládu?“ pousmála se.

Králíček to odrazil slovy: „Kdyby přišel pan Babiš s jiným jménem, tak ta reakce opozice a vás bude úplně jiná, bude zase opačná! Jako byla třeba u nejvyššího státního zástupce, kdy se zase říkalo, že vláda už mandát nemá a že do voleb je to krátké,“ zamračil se.

„Takže, to si nevyberete. Domnívám se, že krok vlády je legitimní. A ať panu Koudelkovi mandát udělí až vláda nová,“ trval na svém postoji Králíček.

Tím moderátorku dostal do otáček: „Práce nás, médií, je jednoznačná: my se ptáme. A reakce opozice zase vyplývá z jejího postavení. Nemůžete to srovnávat s nejvyšším státním zástupcem, ten odešel sám. Tady ale někomu končí mandát a BIS je řízena úplně jinou legislativní normou,“ kontrovala Kroužková.

„Není to tak, že premiér Babiš chtěl pokračování Koudelky, ale bojí se prezidenta Zemana?“ položila moderátorka další dotaz. Králíček obrátil oči v sloup, zhluboka se nadechl a spustil: „Tak já se nebojím, že se bojí prezidenta Zemana, tento názor mi nepřijde relevantní. Premiér za panem Koudelkou stál čtyři roky, navrhoval jej několikrát na jmenování generálem,“ zmínil a podotkl, že do věcí zasáhl covid a řešily se podstatnější věci ke stabilizaci naší země.

„Pan premiér v této situaci rozhodl velmi dobře, je to logický a odpovědný krok, protože situace se stále vyvíjí. Byť já osobně bych pana Koudelku jmenoval na dalších pět let,“ shrnul poslanec Robert Králíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…