Teď to Putin spustí. Toto dejme Ukrajině. Generál jasně

08.03.2022 8:24

Někdejší šéf Generálního štábu Armády ČR generál Jiří Šedivý v rozhovoru pro CNN Prima News konstatoval, že ruský prezident Vladimir Putin teď pravděpodobně přitvrdí a vydá povel k páchání těch dosud nejbrutálnějších útoků. Západ podle něj musí pomoct v obraně ukrajinského vzdušného prostoru, ale jinak, než žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Teď to Putin spustí. Toto dejme Ukrajině. Generál jasně
Foto: archiv
Popisek: Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

Generál v záloze Šedivý upozornil, že na východě a na severu Ukrajiny se ruský postup zasekl, ale na jihu se Rusům daří postupovat.

„Rusům se vcelku daří na jihu,“ uvedl doslova. Armáda okupantů teď prý přeskupuje síly. „Myslím si, že dnes Rusové uvažují o tom, jak dál pokračovat. A pravděpodobně budeme svědky přechodu na brutální válku, která má víc společného s druhou světovou válkou, než s dnešním postupem moderních vojsk,“ pokračoval Šedivý. „Oni používají raketový systém Grad, který je velmi blízký Kaťuším ze druhé světové války. To znamená, že se vystřelí raketa, která není řízená ničím jiným, než vlastním nasměrováním. To způsobuje obrovské vedlejší ztráty,“ použil Šedivý vojenský termín pro skutečnost, že pod údery ruských raket umírají ukrajinští civilisté.

Šedivý má za to, že Rusové to nemyslí vážně s vytvořením tolikrát probíraných humanitárních koridorů. Nebo ruští nižší velitelé nerespektují rozkaz svých nadřízených a fakticky koridor nevytváří.

„Já se obávám, že to, co se dnes děje, se blíží velké humanitární katastrofě.“

Obává se, že armáda Ukrajiny nebude moc přejít k masivnějšímu protiútoku, protože je menší a používá zastaralejší zbraně než armáda ruská. Krom toho je ničena její technika a Ukrajina nebude mít kapacity na obnovu této techniky.

„Myslím si, že naše cesta by měla být, a také je, vyzbrojit ukrajinskou armádu kvalitními protiletadlovými prostředky,“ poznamenal.

K vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou podle Šedivého nedojde. I když po tom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj volá znovu, znovu a znovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…