Teď uvidíte, co všechno pro vás stát dělá. Profesor Bárta a změny Česka po viru. A Německo...

20.04.2020 8:01

Nedělní interview Xavera Veselého tentokrát patřilo egyptologu Miroslavu Bártovi, který ale prohodil víc než pár slov o současné krizi. „Možná si uvědomíme, co všechno ten stát pro nás dělá,“ podotkl. Ale také kritizoval, co všechno stát nezvládl. Spolu s tím, jak lidé udávají ty, kdo zrovna nemají roušku. Bártovi se nelíbí ani to, že když Němci zvládají koronavirovou krizi, mluví se o germánském genu, ne o tom, jak uspěli díky vědě, technice a občanské společnosti. Česká společnost prý musí ještě vyspět.

Teď uvidíte, co všechno pro vás stát dělá. Profesor Bárta a změny Česka po viru. A Německo...
Foto: Reprofoto:ČT
Popisek: Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr.

Miroslav Bárta se zabývá vzestupem a také kolapsem civilizací, ale dnešní situace podle něho není nic mimořádného, protože epidemie lidstvo doprovázely odjakživa. Akorát v dnešním globalizovaném světě se virus rozšířil velice rychle. Ale souhlasil s Xaverem, že koronavirus svět změní, přinejmenším ekonomicky. Podotkl, že nyní se se možná bude pohlížet jinak na opatření, která se krátkodobě nevyplatí.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

Ohledně ekonomie citoval přiznání ekonoma Miltona Friedmana, že se mýlil, když v devadesátých letech doporučoval rozvíjejícím se demokraciím privatizovat skoro vše. „Možná si uvědomíme, co všechno ten stát pro nás dělá,“ pravil egyptolog.

Krize prý „nastavila zrcadlo“. „Já vidím dvě polohy, skvěle zafungovala občanská společnost, která do značné míry eliminovala neschopnost státu zajistit roušky do domovů důchodců a tak dál, na druhou stranu, já jsem každý den v práci a vidím, jak stoupá agresivita těch lidí, mluví se o tom i v médiích, jak se lidé udávají, když vidí někoho na chvilku bez roušky,“ poznamenal a Xaver připomenul i zabíjačku kancléře Mynáře. „Ale to jsou prostě detaily, které nejsou až tak důležité prakticky. Symbolicky je to velice destruktivní věc, protože pak jsme blíž Farmě zvířat (román G. Orwella – pozn. red.), než jsme ochotni si připustit,“ dodal.

Situaci v Čechách srovnal s Německem, kde nejsou bezpodmínečně nařízeny roušky, ale záleží na kontextu. „U nás se řeklo: Noste roušky. Nikdo neřešil, kde je lidé mají vzít. Ne každý je schopný si je ušít,“ pravil Bárta s tím, že se mu to nelíbí. Stejně jako řeči, že Němci mají „germánský gen“, díky kterému zvládají koronavirus lépe, místo aby se řeklo, že se tak děje díky vědě, technice a silné občanské společnosti.

Konstatoval, že krize velice rychle odhalí slabé body. „U nás to byla nepřipravenost roušek, když jsme na konci ledna byli ujištěni, že vše je v pořádku. Že fond hmotných rezerv podléhající ministrovi obchodu a průmyslu také nebyl v nejlepší kondici. Že jsme nebyli připraveni na tuhle ránu, ukazuje, že je co zlepšovat,“ vytkl Bárta konkrétně a dodal, že lidé měli maximální ochotu se státu přizpůsobit, akorát třikrát denně museli měnit strategii, protože vláda přehodnocovala svá stanoviska.

 Věnoval se i statistikám, které je nutné vnímat v kontextu a střízlivě, tedy že prvních deset „obětí koronaviru“ v Čechách nebylo přímo na následky koronaviru a že obyčejná chřipka v Itálii zabila za sezónu 16 až 25 tisíc lidí. „Všechno je o kontextu, o dívání se na data střízlivě, hlavně tady nehlásat nějaké apokalypsy a zavírání hranic na dva roky, zákazy cestování na bůhvíjakou dobu,“ vyzval. Prý bude hlavně záležet na občanské společnosti a jejím vedení, které by mělo více než zakazovat společnost inspirovat. „My potřebujeme lídry, ktří ty lidi pochválí, poděkují jim a nebudou je strašit,“ uvedl egyptolog.

S Xaverem se pak věnoval krizi elit. Odmítl, že by elit bylo málo, ale jejich kvalita je prý odvislá od společnosti. „Je to o tom, jak je společnost vyspělá, a my samozřejmě potřebujeme ještě nějaký čas, abychom došli na úroveň společnosti jako například v Německu, troufám si tvrdit, a ta cesta se musí ujít, nedá se přeskočit, je to vývojová záležitost,“ řekl Bárta a dodal, že máme být vděční za své elity, např. prof. Pirka, který údajně představuje střízlivý a kvalifikovaný pohled na to, co se děje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…