Teď vám lidi věří, ale to skončí, prorokuje Babišovi Jiří Pehe

27.03.2020 12:30

I když průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina společnosti souhlasí s přijatými opatřeními a je prozatím srozuměna s tím, že omezení cestování a uzavření hranic mohou trvat dlouhou dobu, nemusí smířlivá nálada veřejnosti dlouho vydržet, píše v komentáři pro Novinky politolog Jíří Pehe.

Teď vám lidi věří, ale to skončí, prorokuje Babišovi Jiří Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Zatím má stát zdroje k tomu, aby pomohl lidem i firmám v nouzi. Tato pomoc je ovšem ve světle reálných možností státní kasy logicky jen dočasná. A zakopaný pes je prý právě v délce této „dočasnosti“. 

„Opatření, jako je zavření hranic a omezení mezinárodního i vnitrostátního pohybu, se mohou veřejnosti jevit jako smysluplná a snesitelná, dokud se české hospodářství nezačne dusit, přičemž bude zároveň jasné, že se situace nezlepší, pokud se země nebude moci vrátit ke svému propojení s globalizovanou ekonomikou,“ upozorňuje Pehe.

Bude se podle něj hrát o čas. „Současné vcelku smířlivé postoje veřejnosti tedy asi dlouho nevydrží. Čím déle bude společenská a hospodářská paralýza trvat, o to větší nebezpečí radikalizace,“ predikuje Pehe a podotýká, že když se společnosti daří po určitou dobu hůř, začne mnohem kritičtěji vnímat nejrůznější selhání vlády, nebo obohacování některých jedinců a skupin na úkor společnosti.

V kontextu zmiňuje, že i z toho důvodu se systémová korupce, která u nás ve velkém kvetla už před rokem 2008, stala terčem kritiky, až když na společnost začaly skutečně dopadat vládní škrty a obecně důsledky krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…