Temná předpověď západního novináře: Evropa může skončit hodně špatně. Stejně jako Německo v roce 1933

04.05.2016 13:14

Italský publicista Giulio Meotti se obává, že současná příliš pacifistická Evropa dopadne stejně neslavně jako Výmarská republika. S tím rozdílem, že dnes nás neohrožuje nacismus, ale islamismus.

Temná předpověď západního novináře: Evropa může skončit hodně špatně. Stejně jako Německo v roce 1933
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29151 lidí

Meotti poukazuje na skutečnost, že v posledních dvanácti letech nebyla odeslána pozemní vojska mimo evropský kontinent, aby bojovala proti radikálním islamistům. „Místo toho jsou vojáci využíváni uvnitř evropských zemí na ochranu památek a civilistů. Naposledy v rámci operace Sentinelle byla nasazena francouzská armáda na ochranu synagog, uměleckých galerií, škol, redakcí, úřadů a stanic metra. Polovina z těchto vojáků přitom hlídá 717 židovských škol fungujících ve Francii,“ uvádí italský novinář.

Podobně je tomu podle Meottiho také v Itálii, kde je více než polovina z 11 000 vojáků využívána k k zajištění operace „bezpečné ulice“. Dále povinnosti si italští vojáci plní při poskytování pomoci migrantům ve Středozemním moři. „V roce 2003 přitom byla Itálie společně se Španělskem a Velkou Británií jednou z mála zemí, které se podílely s Američany na válce v Iráku. Vše šlo správným směrem do té doby, než se rozhodli Američané v prosinci 2011 zemi opustit,“ je přesvědčen Meotti.

„Ovšem dnes se Itálie i Španělsko v boji proti Islámskému státu nechovají vůbec zodpovědně. Italský ministr obrany Roberto Pinotti vyloučil vyslání pozemních vojsk do boje proti Islámskému státu. Italští vojáci umístění před budou redakce v Římě, jíž jsem členem, vzbuzují zdání bezpečnosti. Ale skutečnost, že je polovina italských vojáků zapojena do operací v rámci vnitřní bezpečnosti a neúčastní se zahraničních operací, je alarmující,“ soudí Meotti.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Za hlavního viníka vzestupu Islámského státu označuje amerického prezidenta Baracka Obamu, který rozhodl o stažení amerických vojsk z Iráku. „Důvod k úsměvům není ani v Evropě, protože evropská vojska již nejsou schopna vést válku. Německá armáda je k ničemu, neboť vláda dává na obranu jen 1,2 % HDP. Co do počtu vojáků je na tom německá armáda nejhůře ve své historii. Loni vyšlo najevo, že německé průzkumné letouny nejsou schopny létat v noci. O Belgii snad ani nemá smysl mluvit. Vysoký americký zpravodajec belgické bezpečnostní služby přirovnal k dětem.“

„V posledních letech se však snížila také bojeschopnost britských ozbrojených sil, které se početně rok od roku zmenšují. Před lety disponovala Velká Británie sto tisíci vojáky, ale v roce 2020 to má být o dvacet tisíc méně,“ píše Meotti a pozastavuje se také nad klesající demografií v téměř všech evropských zemích. „Nejhůře ze západních zemí je na tom Španělsko. V Itálii se například loni narodilo nejméně dětí za posledních 154 let. Poprvé po 30 letech se italská populace zmenšila. Demografickou sebevraždu páchá také Německo.“

Situaci v Evropě Meotti přirovnává k období tzv. Výmarské republiky, jak je někdy označováno Německo v období mezi lety 1918 až 1933, kdy se k moci dostal Hitler. „Výmarská republika je dodnes symbolem zmrzačeného pacifismu, neúspěšného sociálního státu a bezzubé demokracie, která není schopna vzdorovat totalitarismu. Dospěje současná ‚výmarská‘ Evropa do stádia, kdy bude potupena islamisty, stejně jako se to stalo ‚výmarskému‘ Německo v případě nacistů?“ pokládá si v závěru svého textu klíčovou otázku Meotti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …