Temné zprávy ze Švédska. A poučení z nich

16.06.2016 13:04

O tom, kde se rodí evropští islamisté, se rozepsal pro MF Dnes ředitel Výzkumného centra archeologie zla Šimon Krbec.

Temné zprávy ze Švédska. A poučení z nich
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlídka nedaleko linie bojů s Islámským státem

Podle Šimona Krbce nemá politický establishment v současné Evropě dostatek vůle, kompetencí ani odvahy řešit problém radikálního islamismu a radikálních mešit. Ukazuje to podle něj i případ švédského města Örebro. 

„Podle poměrně jasných indicií se ‚fenomén Islámský stát‘ dostává do své nové fáze – infiltrace muslimských komunit v evropských městech,“ uvádí Krbec s tím, že příběh švédského krajského města ukazuje, že IS už dávno není jen vzdáleným problémem Sýrie a Iráku, ale reálnou přímou hrozbou pro umírněné muslimy a posléze i většinové společnosti celé západní Evropy. 

Šimon Krbec se následně odvolává na švédskou tajnou službu Säpo, která upozorňuje na to, že 300 švédských občanů se vydalo do Sýrie bojovat v řadách Islámského státu. 130 z nich se prý vrátilo zpět. „Pro pochopení rizika, které navrátilci pro evropské země představují, je důležité připomenout, co znamená být bojovníkem Islámského státu,“ uvádí Krbec.

„Ten, kdo projde ideologickým a bojovým výcvikem této mimořádně nenávistné náboženské organizace, není ‚pouhým‘ náboženským radikálem, ale stává se absolutně zmanipulovaným zabijákem, uvažujícím v přísně černobílých kategoriích. Pro stoupence Islámského státu existují pouze dvě skupiny lidí – ‚praví‘ muslimové náležející k IS na straně jedné a všichni ostatní na straně druhé. Mezi nepřátele jsou ideologicky řazeni muslimové nevyznávající ideologii IS a dále všichni nevěřící,“ popisuje. A všímá si i jedinců, kteří se k Islámskému státu přidávají. Byli to vesměs mladí nezaměstnaní Švédové, kteří vyrostli v muslimských rodinách, brali drogy a měli drobnou kriminální minulost. V totalitní ideologii Islámského státu hledali vlastní svobodu a identitu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…