Temný odhad: Dorostou děti. Musíme je očkovat. Rodiče nebudou chtít. A ani vakcína nás nespasí

06.01.2021 7:47

Češi jsou rekordmani v blbosti, říká bezpečnostní expert Jaroslav Štefec. Neschopnost politiků táhnout za jeden provaz se podle něho prodraží a je varovný signál do budoucna. Přidal pár poznámek od jednoho epidemiologa, tedy že dobrovolné očkování zatím žádnou nemoc nevymýtilo a že efektivnost ukáže až čas.

Temný odhad: Dorostou děti. Musíme je očkovat. Rodiče nebudou chtít. A ani vakcína nás nespasí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Premiér Andrej Babiš při očkování

Štefce k vytvoření příspěvku vyprovokovaly současné statistiky, které umísťují Českou republiku na první místo v počtu nakažených na milion obyvatel. „Problém je v tom, že tento rekord nesvědčí ani tak o nějaké vysoké ‚vnímavosti“ Čechů vůči nákaze covid-19, jako spíše o celosvětově nejvyšší míře nezodpovědnosti (nebál bych se říci dokonce blbosti) značné části populace, žijící v naší malé, historicky často těžce zkoušené české kotlince,“ tvrdí.

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí

Ale není to prý jen důsledek nezodpovědnosti populace, nýbrž i politické scény. „Opravdu nevím, na co čeká vláda, na co čeká premiér Babiš nebo ministr vnitra v konfrontaci s realitou. Pokud vláda nezačne bez ohledu na opozici skutečně vládnout, tvrdě prosazovat přijatá opatření a především jasně a srozumitelně vysvětlovat jejich důvod a konkrétní dopady, dojde k realizaci katastrofických scénářů, k přehlcení a kolapsu zdravotnického systému, kolapsu logistiky a obrovským bezpečnostním problémům, které nebude mít šanci jakkoliv zvládnout,“ varuje bezpečnostní expert.

K tomuto účelu zveřejnil pár poznámek od nejmenovaného, údajně vysoce kvalifikovaného epidemiologa. Vyloučil jen, že se jedná o Romana Prymulu. Dotyčný epidemiolog říká, že zatím žádná vakcína nebyla stoprocentně spolehlivá a spolehlivost proticovidové vakcíny prověří teprve čas, tedy že lidé neonemocní resp. se neinfikují. „Pokud se na nich bude virus nepozorovaně pasážovat bez znatelných klinických příznaků (což zatím není zcela jednoznačně vyloučeno), mohou být dalšími zdroji nákazy,“ varuje.

Upozorňuje také, že potřebné procento proočkovanosti je pouhý odhad a u kolektivní imunity se počítá s tím, že k ní pomůže i promořenost. „Zatím ovšem není známo ani to, jak bude imunita dlouhá, funkční, ani jak ji přesně změřit. Protilátková odpověď (obvyklý marker imunity) vypovídá o skutečné nevnímavosti/imunitě vůči covidu jen částečně,“ varuje opět epidemiolog.

Zde dodejme, že odhad, kolik bude potřeba proočkovat lidí stoupá, alespoň ve Spojených státech. Tamější autorita na covid-19, Anthony Fauci, svůj odhad postupně zvyšoval. „Když průzkumy ukazovaly, že jen polovina Američanů je ochotná se nechat očkovat, říkal jsem, že skupinová imunita bude vyžadovat 70–75 %. Ale když novější průzkumy ukázaly, že si vakcínu nechá dát 60 a více procent, tak jsem si řekl, že to trochu zvednu, takže jsem přešel k 80–85 %,“ uvedl Fauci dle New York Times.

Štefcem citovaný epidemiolog upozorňuje na nevyhnutelný střet s odpůrci vakcín, až bude dostatek vakcíny i pro očkování dětí. „Lze očekávat odpor, přitom každoročně budou stále dorůstat nové vnímavé děti – potenciální zdroje nákazy,“ uvádí a v souvislosti s tím dodává, že k vymýcení nemocí zatím nikdy nevedlo dobrovolné očkování, ale pouze povinné očkování.

„Vakcinaci považuji pouze za způsob individuální ochrany lidí, nikoliv za zásah, vedoucí k vymizení viru SARS-CoV-2.  Stejně jako po individuálním očkování nevymizí klíšťová encefalitida, nezmizí z populace streptokoky jenom proto, že je někdo léčen při angíně penicilínem,“ shrnuje epidemiolog. Vir podle něj přetrvá a v případě velké virové nálože nelze vyloučit, že „prolomí“ i očkování, ale i tak je nechat se očkovat nejlepším řešením.

Sám Štefec říká, že čekat na zázrak není řešení: „Rizika nicnedělání jsou daleko vyšší, než rizika, která s sebou nese očkování. Strašení lidí genetickými manipulacemi, mikročipováním nebo ‚spálením‘ očkovaných 5G sítěmi považuji za nebezpečný a hloupý nesmysl, aniž bych ovšem jakkoliv bagatelizoval potenciální následky, které se mohou u očkovaných jednotlivců projevit.“

Tvrdí, že kvůli rivalitě a neschopnosti českých politiků táhnout za jeden provaz stojí za tím, že Česko není na očkovací kampaň připraveno. „Personálně, organizačně, materiálně, právně a už vůbec ne informačně,“ dodává bezpečnostní expert. A škody tím způsobené jdou tedy na jejich účet včetně ztrát na životech. „Nikoliv pouze vlády a premiéra Babiše, jak se nás snaží přesvědčit jeho političtí i nepolitičtí rivalové a kritici, i mainstreamová (především ta panem Bakalou vlastněná) média,“ podotýká Štefec.

A přidává závěrečné varování: „Pokud se tento přístup politiků nezmění, pro zlé časy, které jsou před námi, to nám, obyčejným lidem, nedává příliš šancí se ctí v nich obstát a přežít je s co nejmenšími ztrátami. A jak ukázal zejména začátek koronavirové pandemie, spoléhat se na ‚spojence‘ nebo čekat sebemenší pomoc od byrokratického molocha EU, může být stejně smrtící, jako pasivita a chaos, aktuálně panující v naší malé, ale krásné zemi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…