Ten náš policajt. Běhal po náměstí a sháněl lidi. MF Dnes píše o šéfovi SPOZ

07.10.2013 8:14

Deník MF Dnes strávil část dne s lídrem SPOZ Zdeňkem Štenglem, který ve funkci předsedy zemanovců nahradil Vratislava Mynáře. Jak píše MF Dnes, podle mnohých straníků ale na tuto pozici nemá. Štengla prý chválí jako milého a přátelského lídra, ale pochybují o jeho politických kvalitách. "Je to ten náš policajt," shrnují prý s povzdechem.

Ten náš policajt. Běhal po náměstí a sháněl lidi. MF Dnes píše o šéfovi SPOZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPOZ Zdeněk Štengl

"Chtěli do funkce lídra někoho, koho budou moci snadno ovládat. A to se jim povedlo. Štengl do ničeho nemluví, dělá, co chtějí, a bezvýhradně je poslouchá, proto tuto funkci dostal on. A Mynář s Nejedlým dál rozhodují o všem," řekl prý deníku zdroj ze SPOZ, který si přál zůstat v anonymitě.

Štengl není podle MF Dnes ani silný rétor, jeho mediální výstupy nedopadají nejlépe. Zřejmě kvůli tomu jej strana prý spíše schovává a na tiskových konferencích vystupuje Mynář, ačkoli není ani místopředsedou strany. Do televizních debat zase zemanovci posílají Radka Augustina, bývalého místopředsedu, který nyní vede Úřad vlády. Na něj také padá většina úkolů, například sepsání programu.

Zalhal Zemanovi

Zdeněk Štengl se k Miloši Zemanovi dostal přes jeho knihy. Zaujaly ho natolik, že před lety vstoupil do sdružení Přátel Miloše Zemana. Po prvním setkání se současným prezidentem pak založil pardubickou organizaci SPOZ.

"Tehdy to bylo poprvé a naposledy, kdy jsem Miloši Zemanovi zalhal. Zeptal se mě, kolik už máme na Pardubicku založených organizací. Řekl jsem mu, že dvě. Ale my neměli žádnou. Rychle jsem pak přijel do Pardubic, běhal po náměstí a sháněl jsem lidi, kteří by vstoupili do SPOZ," zavzpomínal Štengl při otevírání předvolební kanceláře v Pardubicích.

Kampaň postavená na ministrech

Zastal se také Daniela Hůlky, který v pořadu Show Jana Krause nedokázal správně říct celý název strany. "Nemusí vědět všechno, já také neumím zpívat," snažil se celou věc zlehčit šéf zemanovců.

Jak přesně bude vypadat jeho kampaň, ještě Štengl netuší. Podstatná část předvolební kampaně by ale měla stát na ministrech v Rusnokově vládě. "A samozřejmě na Miloši Zemanovi. Muži, kterého Štengl rád přirovnává k samotnému Kristovi," uzavírá deník s narážkou na výrok šéfa zemanovců, v němž přirovnal straníky k apoštolům, kteří nesou myšlenky Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…