Tenhle Pirát ministrem zahraničí? Něco na něj prasklo. Babiš se jen směje a šíří

31.10.2021 9:19

Povolební vyjednávaní se blíží do finále v podobě podpisu koaliční smlouvy. Možné složení Fialovy rodící se vlády ale mnohé znervózňuje kvůli nekompetentnosti osob, jež v ní zřejmě usednou. Konkrétně jde o post šéfa české diplomacie, o který se uchází pirát Jan Lipavský, člen vyjednávacího týmu pro oblast zahraničních věcí, evropských záležitostí a obrany „Nedostatečné vzdělání a nulová zkušenost,“ píše komentátor Petr Kamberský. Souhlasně na jeho slova upozorňuje i končící premiér Andrej Babiš (ANO).

Tenhle Pirát ministrem zahraničí? Něco na něj prasklo. Babiš se jen směje a šíří
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Výběr hlavního současného kandidáta na ministra zahraničí, 36letého piráta Jana Lipavského, je podle komentátora velmi pikantní. Pro představu čtenářům předložil malý obrázek toho, jak vypadá vzdělání muže, jenž by se měl zanedlouho ujmout kormidla české diplomacie.

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

Začal citací z posudků na Lipavského bakalářskou práci: „Autor bohužel svoji práci ani jednou nekonzultoval, je tedy pro mne velmi těžké psát posudek jako její vedoucí“; „práce se nevyhne povrchnosti“; „novinové články jsou zařazeny mezi primární zdroje,“ píše konzultant. A oponent: „Vzhledem k relativně slabé analytické práci však mohu práci hodnotit stupněm dobře.“

Původní zdroj ZDE

„Máte pocit, že mi hráblo, pokud lynčuji politika za velmi slabou bakalářku? Samo o sobě by bylo popotahování za jednu akademickou práci malicherné, kdyby... kdyby to nebyl nejvyšší stupeň dosaženého vzdělání, kdyby měl dotyčný jakoukoli jinou odbornou průpravu, kdyby v životě cokoli velkého řídil,“ píše Kamberský v komentáři pro Lidovky.

Zaráží ho, že v souvislosti s těmito fakty se neozývá žádná veřejná kritika, ba naopak: „Maximálně je oslavován jako hrdina, který ‚vyháněl Rusy z Dukovan‘. Ačkoli v mezinárodních vztazích nikdy nepracoval, jeho vzdělání je minimální a jeho jediná praxe jsou čtyři roky v zahraničním výboru Sněmovny,“ pokračuje.

V kontextu toho zmiňuje například povyk, který provázel nominaci současného ministra Jakuba Kulhánka, označovaného za „Zemanova slouhu“, „agenta Moskvy“ a zejména „agenta Pekingu“.

„Jen připomínám, že má nedostatečné vzdělání a zcela nulovou zkušenost jak se zahraničními vztahy, tak se státní správou a řízením velkých organizací,“ dodává k Lipavskému. „Ale jeho stranická knížka má správnou barvu, takže – na rozdíl od Kulhánka – si o něm nic kritického nikde nepřečtete,“ uzavírá Kamberský.

Jeho článek neušel pozornosti dosluhujícího předsedy vlády Andreje Babiše, který jej sdílí na svém facebooku a názor Kamberského kvituje. „Piráti. Vláda. Jan Lipavský. Ministerstvo zahraničí. Dejte si vynikající komentář Petra Kamberského,“ doporučuje premiér.

Lipavskému by vládní post přišel zřejmě vhod, voliči ho totiž v letošních volbách ze Sněmovny vykroužkovali. Pro mnohé je jeho kandidatura na ministra zahraničních věci nemilým překvapením, nečekalo se, že hlavní kandidát na šéfa diplomacie bude zrovna od Pirátů, které si mnozí spojovali se zcela jinou agendou.

Sám Lipavský říká, že je na tuto svou novou roli připraven. K Rusku a k Číně hodlá přistupovat sebevědoměji, kriticky a věcně. Klást důraz chce na to, že jsme součástí Západu, EU i NATO, a je potřeba držet si věcné a pragmatické vztahy se všemi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…