Tento společný projekt Ruska a Číny prý jen potvrzuje světovou dominanci obou zemí

21.06.2015 22:31

Již v roce 2013 se čínský prezident Xi Jinping rozhodl zrekonstruovat Hedvábnou stezku, která má znovu propojit Evropu a Asii, tak jak tomu bylo již v historii našich kontinentů. V tom mu napomáhá Rusko, na které se z jeho evropské strany valí jen kritika. Informuje o tom server Project Syndicate.

Tento společný projekt Ruska a Číny prý jen potvrzuje světovou dominanci obou zemí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: I tak vypadá život v dnešní Číně

Politický ekonom Robert Skidelsky rozebírá v jednom ze svých nejnovějších příspěvků politiku Číny, která se rozhodla zresuscitovat projekt Eurasie a znovu vystavit Hedvábnou stezku. Čína totiž razí politiku multipolarity, která preferuje několik velkých světových center oproti americké politice unipolarity, která by nejraději viděla svět pod nadvládou Západu.
 
Idea mutlipolarity je taková, že neexistuje správný civizilační směr, jemuž by se měly všechny země podvolit. „Různé světové oblasti mají různou historii, která jejich lidem dala jiný náhled na to, jak žít, vládnout a vydělávat na živobytí,“ píše Skidelsky.
 
Číně vypovídá službu její dosavadní model fungování, tedy levná výroba a export do bohatých zemí. Na Západě došlo k finanční krizi a sekulární stagnaci. Čína tedy potřebuje najít odbytiště investic a exportu a myšlenka Eurasie se přímo nabízí.
 
S rostoucí cenou práce se v Číně přesouvá výroba z pobřeží na západ do vnitrozemí, je tedy zcela namístě začít pracovat na nové Hedvábné stezce, která bude potřebovat ohromné investice do dopravy a městské infrastruktury.
 
 
Do této situace vstupuje Rusko, kterému se nepodařilo postavit se zcela na vlastní nohy, tedy modernizovat vlastní ekonomiku. Zůstává tak stále především vývozcem energie a je závislé na dovozu ze zahraničí. Potřeba velkých dopravních a stavebních projektů tak může Rusku pomoci najít svoji průmyslovou sílu, kterou ztratilo s pádem komunismu.
 
Letos totiž Rusko společně s Arménií, Běloruskem, Kazachstánem a Kyrgyzstánem založili Eurasijskou ekonomickou unii (EEU), což je celní dohoda s obrannými prvky. Obhájci dohody tvrdí, že jde o způsob, jak se vrátit ke slávě Sovětského svazu skrze dobrovolnou ekonomickou a politickou unii, která vznikla podle příkladu EU.
 
„Možná jde o největší úspěch západního státnictví, že se podařilo dát dohromady dva staré soky v boji o moc nad střední Asií, takovým způsobem, že vynechali Západ z rozhodování o tom, jak bude Asie do budoucna vypadat,“ píše Skidelsky a zmiňuje především snahu Spojených států házet oběma klacky pod nohy, což je pouze dovedlo ke vzájemné spolupráci. 
 
„Zda jejich sňatek z nutnosti povede k trvalé unii nebo, jak předpovídá George Soros, ke hrozbě světovému míru, se ještě uvidí,“ spekuluje Skidelsky. Je však podle něj zřejmé, že je pro obě země jednodušší spolupracovat na společném projektu, než se snažit prosadit vůči Západu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…