Tereza Spencerová v rádiu: Při pohledu na fakta se rýsuje dohoda mezi USA a Ruskem

10.04.2017 12:31

Blíží se setkání amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Program jednání i jeho atmosféru zcela jistě poznamená páteční americký útok na syrskou vojenskou základnu. Ze základny měla podle Donalda Trumpa startovat letadla, která prý minulý týden shodila bombu s jedovatými plyny na syrské město Chán Šajchún. Do jaké míry určí syrské bojiště vztahy Moskvy a Washingtonu? O tom diskutovali v pořadu Pro a proti na stanici Český rozhlas Plus novinářka z Literárních novin Tereza Spencerová a bývalý český velvyslanec ve Washingtonu a také v Moskvě Petr Kolář.

Tereza Spencerová v rádiu: Při pohledu na fakta se rýsuje dohoda mezi USA a Ruskem
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Nejprve oba účastníci besedy odpovídali na otázku, zda americký útok na syrské letiště poznamená vztahy USA a Ruska. Spencerová se domnívá, že by je ovlivnit nemusel. „Rusko dopředu říkalo, že vztahy s Trumpem nemusí být nijak ideální a mohou být dokonce ještě horší, než za studené války a Donald Trump má doma svých problémů natolik dost, že musí řešit spoustu věcí i na úkor zahraniční politiky. To znamená, že jak od Ruska, tak i od Číny ty reakce na ten páteční útok nebyly nijak drastické. Nebo dejme tomu eskalační. Takže si myslím, že ty vztahy nějak ani nezačaly. Teprve uvidíme, co se s nimi bude dít. Protože Rex Tillerson se ujal funkce, jsou to teprve tři neděle, a americká zahraniční politika se teprve formuje. Myslím, že teprve uvidíme, na jaké úrovni ty vztahy vůbec budou,“ uvedla Spencerová.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE

S názorem Spencerové Kolář v podstatě souhlasí. „V Rusku si po zvolení Trumpa mohli myslet, že nastane jiná doba, kdy to bude více pragmatičtější, kdy si rozdělí sféry vlivu, kdy Rusko je zpátky na velmocenské pozici, o kterou tak velmi stálo. A že se s Trumpem bude schopno lépe dohodnout na nějakém tom ‚dealu‘, o čemž často v kampani mluvil, že je ‚deal maker‘. To se teď ukazuje, že to bylo možná předčasné. Nicméně Rusové nikdy neříkali, že Donaldem Trumpem vstupuje do Bílého domu jejich spojenec. Tím by ho jednak poškodili hned na začátku, také nevěděli, o koho se jedná. Současné putinovské Rusko potřebuje vnějšího nepřítele, kterým je pro většinu Rusů Amerika a NATO,“ řekl Kolář.

Anketa

Podporujete Donalda J. Trumpa? (Hlasování od 9.4.2017)

48%
52%
hlasovalo: 6966 lidí

Může ještě Putin doufat, že s Trumpem uzavře nějaký ten „deal“? „Když si vezmeme Sýrii, tak si myslím, že ten deal se tam rýsuje. Je to takové nenápadné dělení sfér vlivu. Mezi asadovskou západní funkční Sýrii a mezi dejme tomu kurdsko-americkou Sýrii východní. Obě strany víceméně postupují tímto směrem. Při pohledu na fakta ten deal tam vyvstává. Otázka samozřejmě je, jestli se můžou dohodnout třeba o Ukrajině, dohodnout na jaderném odzbrojování. To fakt netuším. Ale v určitých tématech a určitých oblastech určité dealy budou s to dělat,“ uvedla Spencerová.

Posílil útok na syrskou základnu výrazně pozici Tillersona pro jednání s Lavrovem? „Nevím, jestli posílil, každopádně je to dost výrazný signál. Je to vzkaz, že jsou tady nějaké mantinely, přes které Trumpova administrativa ani on sám nebude ochoten jít. Nemyslím, že je to možné považovat za začátek nějaké intervence, že by se z izolacionisty Trumpa stal intervencionista. Spíš je to ukázání toho, že tento chemický útok proti civilnímu obyvatelstvu je už za čarou a vyslal tedy vzkaz, že má tu sílu zasáhnout. Je to ovšem tak, že pokud nemá jít o pouhou demonstraci síly, která může být kontraproduktivní a může se obrátit proti tomu, kdo ji použil, musí být použita s nějakou strategií, s nějakou vizí, co bude následovat, nějaké další kroky. Je pravda, že v Sýrii, v tom velmi nepřehledném konfliktu, tam pro Trumpovu administrativu, stejně jako pro Evropany, se nerýsuje jasná solidní alternativa, s kým bychom mohli Sýrii budovat,“ upozornil Petr Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…