Testy školáků: Pozitivní skoro nikdo. Buď to dělají špatně, nebo jsou testy nekvalitní, soudí expert

15.04.2021 21:19

Školy mají za sebou druhé kolo testování a výsledky jsou překvapivé. Z drtivé většiny negativní. Viceprezident Asociace ředitelů základních škol Jaroslav Jirásko si neumí takové skóre jasně vysvětlit. Ve své úvaze zmiňuje tři scénáře. Buď děti nejsou přenašeči, jak se stát domníval, nebo testy jsou nekvalitní, či testy dělají ve školách špatně a byl by potřeba skutečný zdravotník. Sám se pak přimlouvá spíše k variantě PCR testů.

Testy školáků: Pozitivní skoro nikdo. Buď to dělají špatně, nebo jsou testy nekvalitní, soudí expert
Foto: Good Test / Singclean
Popisek: Testování dětí výtěrem z nosu. Ilustrační foto

Ve čtvrtek ve školách proběhlo druhé kolo antigenního testování žáků. Pozitivní výsledek u některého z dětí by znamenal, že by musela jít do karantény celá třída. Podle ředitelů, které redakce iDNES.cz oslovila, ale vychází drtivá většina testů negativní. Epidemiologové chtějí, aby se ve školách používaly PCR testy, které jsou citlivější.

Děti mohly usednout zpátky do lavic jen pod podmínkou povinného testování dětí a zaměstnanců ve školách. První den se podle dat Ministerstva zdravotnictví otestovalo přes půl milionu lidí. Výsledky byly v drtivé většině negativní. Čtvrteční druhé kolo bylo víceméně obdobné. „Zatím jsme nikoho pozitivního neměli. Ani v pondělí, ani ve druhém testovacím dni,“ řekl podle serveru iDNES.cz ředitel ZŠ a MŠ Jihlava v ulici Nad Plovárnou Jiří Šaufl s tím, že pokud by testy odhalily pozitivní případ během druhého testovacího dne v týdnu, musela by se izolovat celá třída.

Pokud test odhalí pozitivní výsledek při pondělním testování, dítě nastupuje do karantény samostatně. Taková situace se dotkla například školy ve Žďáru nad Sázavou. „V pondělí jsme měli jeden záchyt, žák byl převeden do izolace. Počkali jsme na maminku, která si ho odvedla,“ řekl Ivo Kuttelwascher, ředitel ZŠ Komenského Žďár nad Sázavou. Do karantény tak nemusela celá třída. Testování podle něj je bez komplikací. „Nezaznamenali jsme žádný problém, obešel jsem všechny třídy. Děti to jen pošimrá v nose,“ dodal podle iDNES.cz.

Nekvalitní testy, nebo kde je problém?

Na severu Čech se školy ani neotevíraly. Žďársko, Jihlavsko či Děčínsko jsou totiž na základě přepočtu potvrzených případů na počet obyvatel jedněmi z nejvíce zasažených okresů v Česku. Tam se starají jen o děti záchranářů. „Jejich počet je malý a všechny testy, které jsme provedli, byly negativní. Rodiče proti stěrům neprotestují, všechno u nás probíhá v klidu,“ uvedla podle serveru ředitelka ZŠ a MŠ Děčín III v Březové ulici Alena Čuříková.

Druhá věc je otázka testů. Odborníci od počátku navrhují spíše PCR testy, které jsou podle nich citlivější. Podle viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol Jaroslava Jiráska by se mělo teď testování ve školách ubírat spíš tímto směrem. Dramatický záchyt negativních testů si vysvětluje několika způsoby.

„Pozitivních výsledků je neskutečně málo. A buďto se ukazuje, že děti nejsou přenašeči, což by byla pro školství tragédie, protože by rok byly školy zavřené naprosto zbytečně. Nebo jsou testy skutečně mizerné a nemají žádnou průkaznost. Nebo je tu ještě varianta toho, že ty testy i podle návodu děláme ve školách špatně a měl by u toho skutečně být zdravotník,“ vysvětluje Jirásko a vyjadřuje radost nad tím, že děti jsou zpátky ve škole. Na druhou stranu se obává, pokud testy nefungují správně, tak podle něj jen žijeme ve falešné představě, že je vše v pořádku. „Proto bychom byli pro PCR testy, které jsou prokazatelnější a dělají se jen jednou týdně. Jsou ale také dražší,“ uzavřel Jirásko, který je současně ředitelem ZŠ Lázně Bělohrad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…