The Economist se rozepsal o Andreji Babišovi

04.02.2017 16:56

Slavný The Economist si posvítil na českého miliardáře, ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Britský týdeník podotýká, že předvolební průzkumy před českými podzimními volbami Babiše silně favorizují. A samotnému Babišovi se daří dělat ze sebe oběť svých politických soupeřů, kteří ho neustále očerňují.

The Economist se rozepsal o Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Pan Andrej Babiš vybudoval v České republice firmu, která zaměstnává desítky tisíc lidí a točí se v ní velké peníze. Se svým hnutím ANO skončil ve volbách v roce 2013 druhý a stal se ministrem financí. Jeho političtí oponenti opakovaně poukazují na střet zájmů Andreje Babiše, jelikož jako ministr financí dohlíží na čerpání dotací, které získávají i jeho firmy. Babiš vlastní také média – noviny, rozhlasovou stanici a hudební televizní stanici.

Celý článek v angličtině najdete zde

Politickým oponentům Andreje Babiše se ale nedaří z toho udělat dostatečně velký problém. Jeho hnutí ANO v předvolebních průzkumech získává 30 procent hlasů, zatímco druhá nejsilnější strana jen 15 procent. V poslední době se proti Babišovi spojila široká koalice a prosadila novelu zákona o střetu zájmů, které se také říká „lex Babiš“. Ministr financí našel spojence v prezidentovi Miloši Zemanovi, který zákon vetoval, ale Poslanecká sněmovna jeho veto přehlasovala. The Economist k tomu dodává, že i někteří spolupracovníci Miloše Zemana mají problémy se střetem zájmů. Zákon bude předložen také českému Ústavnímu soudu.

„Mezitím mu ‚lex Babiš‘ dovoluje tvrdit, že čelí zpupnému politickému systému a že stará garda se spojuje proti němu,“ píše na závěr o Babišovi týdeník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…