Theresa Mayová vypsala předčasné volby

18.04.2017 12:18

Britská premiérka Theresa Mayová navrhne královně Alžbětě II. vypsání předčasných parlamentních voleb. Uskutečnit by se měly 8. června. Slova Mayové zazněla při neplánovaném brífinku z jejího sídla v Downing Street.

Theresa Mayová vypsala předčasné volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedna z věží Tower Bridge

Řádné parlamentní volby v zemi přitom mají proběhnout až v roce 2020. K vyhlášení voleb přitom Mayová potřebuje dvě třetiny hlasů v Dolní sněmovně, jíž předloží návrh ve středu. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn se však v minulosti nechal slyšet, že by pro takový návrh jeho strana hlasovala.

Mayová byla k tomuto kroku de facto donucena – britský parlament je totiž nejednotný v otázkách chystaného odchodu Velké Británie z Evropské unie. Oponenty pak Mayová obvinila z politických hrátek. „Z brexitu není cesty zpátky,“ řekla jasně. 

Mayová se úřadu ujala loni v červenci poté, co její předchůdce David Cameron odstoupil právě v reakci na brexit. Neustále tak čelí výtkám, že k jednáním o vystoupení země z Evropské unie nemá mandát. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…