Ti Saúdové se už vážně zbláznili. Prestižní britský zpravodaj píše více o masové popravě tamní opozice

03.01.2016 20:03

Blízkovýchodní zpravodaj pro The Independent Robert Fisk napsal komentář k popravám, které proběhly na nový rok v Saúdské Arábii. Je podle něj načase, aby Západ přestal podstrojovat bohaté královské rodině jen proto, že má přístup k ropě, a uvědomil si, že jsou součástí problému, nikoli řešení.

Ti Saúdové se už vážně zbláznili. Prestižní britský zpravodaj píše více o masové popravě tamní opozice
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

„Popravy byly zajisté bezprecedentním saúdským způsobem oslav nového roku – i když nešlo o takový spektákl, jakým byl ohňostroj v Dubaji, kdy vzplál jeden z nejlepších hotelů v Emirátech,“ píše Fisk.

Saúdská Arábie popravila 47 lidí včetně předního šíitského duchovního Šejka Nimra Baqra al Nimra a odůvodnila si to několika verši z Koránu. To je podle Fiska postup hodný Islámského státu, což možná právě bylo pointou poprav samotných.

„Tímto mimořádným krveprolitím v zemi sunnitských muslimů a saúdské monarchie – jasně mířeným na rozzuření Íránců a celého šíitského světa – znovu zažehli sektářský náboženský konflikt, pro který toho ISIS už mnohé učinil,“ píše Fisk a dodává, že k dokonalosti chybí už jen videozáznam poprav, stačí se ale podívat na statistiky z loňského roku, kdy Saúdové popravili 158 lidí.

„Macbethova ‚krev za krev‘ se jasně vztahuje i na Saúdy, jejichž ‚válka proti teroru‘ zřejmě ospravedlňuje jakékoliv množství krve, sunnitské i šíitské,“ píše Fisk.

Celý text zde.

Šejk Nimr al Nimr totiž nebyl jen tak ledajakým duchovním. Šlo o učence, který pravidelně vedl páteční bohoslužby, byl významným šíitským vůdcem, kterého znali v Sýrii i v Íránu a velkým kritikem saúdského režimu, jenž volal po svobodných volbách a byl za to také často mučen. „Šejk Nimr řekl, že slova jsou mocnější než násilí,“ připomněl Fisk.

„Rozmarné vysvětlení úřadů, že nešlo o sektářské krveprolití, na základě toho že popravují jak šíity, tak sunnity, je klasickou rétorikou Islámského státu,“ uvádí Fisk a připomíná, že ISIS popravuje podobně bez výjimky všechny. Nimrovi by se však u ISIS dostalo aspoň čisté popravy bez zmanipulovaných soudů.

Nimrova poprava bude mít podle Fiska pro Saúdy nedozírné následky. Jedním z nich bude nová krev do žil hútijských rebelů v Jemenu, kteří jsou neustále vystaveni saúdskému bombardování. Vzpouzí se šíitská většina v Bahrajnu, který je zatím pod vládou sunnitů, a íránští duchovní varují Saúdy, že poprava Nimra bude znamenat pád královské rodiny.

„Západu to opět představí nejtrapnější problém s Blízkým východem: neustálou potřebu plazit se a poklonkovat se před bohatými autokratickými monarchy ze Zálivu, zatímco vyjadřuje mírné znepokojení nad jejich groteskní řezničinou, kterou saúdské soudy konfrontují nepřátele režimu.“ Pokud by to udělal Islámský stát, okamžitě by jej všichni odsoudili, vzhledem k tomu, že však jde o Saúdskou Arábii, lze očekávat, že britský premiér David Cameron najde ve svém slovníku nějaká úlisná slůvka, kterými se vyjádří na adresu „tohoto absurdního vwahhábistického státu“.

Otázka, která se dere na jazyk západním představitelům, pak zní: „Snaží se Saúdové zničit íránskou jadernou dohodu tím, že donutí Západ podpořit svoje poslední urážky?“ Fiskovi se následně na jazyk dere poněkud jiná otázka, která je však zcela nasnadě. „Nepřeskočilo náhodou vůdcům Saúdské Arábie?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…