Ti vzdělaní a schopní by z Česka mohli odejít, vyhrožuje profesor Putna. A může si přečíst něco, co se mu asi nebude líbit

22.12.2015 7:32

Literární historik a vysokoškolský pedagog Univerzity Karlovy Martin C. Putna hloubá v Lidových novinách nad tím, že hnědnutí našeho národa vede ty vzdělanější a schopnější k úvahám o odchodu ze země. Odchod demokratických elit si prý navíc mnozí toužebně přejí. Putna konstatuje, že se raději půjde pomodlit k hrobu Karla Čapka, který ve své době odmítl odejít do exilu, aby ho nakonec zhnědnutí národa stálo život. A co si o něm myslí přední čeští komunisté?

Ti vzdělaní a schopní by z Česka mohli odejít, vyhrožuje profesor Putna. A může si přečíst něco, co se mu asi nebude líbit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Martin C. Putna

Putna poukazuje na to, že čím dál více lidí zvažuje, jestli ještě bude bezpečné žít v této zemi. V zemi, kde se na demonstracích nosí šibenice, po lesích běhají chlápci s ostrou municí a otevřeně vyhrožují na kameru České televize, že až bude zapotřebí, přijdou s tou municí do sídla vlády. V zemi, kde se ujala nadávka „havloid“ a kde se 17. listopadu řvalo „Rozdrtíme železnou pěstí intelektuály a pseudohumanisty! Vlastizrádci musí viset!“ Či v zemi, kde internetoví anonymové i leckteří bezpečnostní analytici a politologové otevřeně hlásají, že Evropa je fuj a že Putin nás zachrání.

V takovéto zemi dle jeho zjištění uvažují o odchodu ti, kdo odejít mohou – „protože jsou vzdělanější a schopnější, protože se v civilizovanějších končinách domluví a najdou práci“. Jenže odchod demokratických elit je prý přesně to, co si jiní toužebně přejí. „Pravil jeden Hradem vyznamenaný showbyznysmen: ‚Tihle lidi prostě zmizí, protože se budou bát vystrčit nos na ulici‘,“ dává Putna pádný argument.

Historik konstatuje, že spisovatel Karel Čapek odmítl ve své době odejít do exilu, byť kolem něj hnědl národ, a dokonce mu jakýsi „vlastenec“ postavil k vrátkům šibenici. Nakonec zemřel za druhé republiky – fyzicky na zápal plic, duchovně na zhnědnutí národa. Putna připomíná, že na Boží hod se na Vyšehradě schází Společnost bratří Čapků. „Půjdu také na Boží hod na Vyšehrad, pomodlit se k jeho hrobu,“ avizuje.

Inkviziční obviňování, banality, provokace

Martin C. Putna zaujal čtenářku ParlamentníchListů.cz Alenu Klečkovou, která několika předním činitelům KSČM položila stejný dotaz: „Co si myslíte o prof. Putnovi a úrovni slavné Karlovy univerzity?“

„Z dosavadních jeho aktivit je zřejmé, že se rád vystavuje pozornosti. Ne vždy mu nahraje prezident republiky. Poslední nenávistný útok pana Putny proti docentu Petru Robejškovi svědčí o nezdrženlivosti, nesnášenlivosti a netoleranci k názorům jiných a také o účelovém inkvizičním obviňování, které vypovídá ne o doc. Robejškovi, ale právě o panu Putnovi samotném. Karlově univerzitě tím pan Putna dělá medvědí službu,“ myslí si bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Europoslanec Miloslav Ransdorf odvětil, že mu Martin C. Putna jako rusista nijak neimponuje. Jeho knihu o ruské religiozitě považuje za sbírku banalit, polopravd i nepravd. „Copak je možné vážně srovnávat Pussy Riot s jurodivými?“ podivuje se.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se nejprve přiznal, že odborné práce Martina C. Putny nezná. Co se týče jeho občasných kontroverzních vystupování, je Dolejš smířlivý. Každý má prý právo na názor. „Platí, že akademické svobody mají chránit nonkonformní kritické názory před vrchnostenským zasahováním, a i když se s řadou jeho politických a občanských názorů nemohu ztotožnit, jde o to, zda jimi porušuje základní normy. Je asi něco jako liberální katolík a rád provokuje. K extrému bych ho osobně ale neřadil a není důvod mu upírat právo působit na univerzitní půdě,“ míní místopředseda KSČM.

K Putnovi se odmítl vyjádřit první muž českých komunistů Vojtěch Filip. „Karlova univerzita je prestižní univerzitou, která je uznávána v Evropě i zahraničí,“ omezil se pouze na druhou část otázky čtenářky ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…