Tisk: Výklad NS v kauze stíhaných exposlanců je nedostatečný

17.07.2013 6:08

Dnešní deníky ve svých komentářích vyjadřují nespokojenost s rozhodnutím Nejvyššího soudu (NS), který vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení exposlance za ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu obviněné z korupce za takzvané politické trafiky. Podle komentátorů je výklad soudu, že poslance, kteří mají imunitu, nelze stíhat za politickou dohodu, nedostatečný.

Tisk: Výklad NS v kauze stíhaných exposlanců je nedostatečný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci Šnajdr s Fuksou oznámili složení poslaneckého mandátu

Hospodářské noviny píšou, že soudci nezkoumali podstatu věci, tedy zda výměna mandátu za pozice v dozorčích radách skutečně mohla být uplácením. Rozhodli pouze o tom, že poslanci, ať už se dělo cokoli, byli v té době chráněni imunitou, tudíž je nelze stíhat. "Nejvyšší soud poradil politickým obchodníkům jak na to - vždy s imunitou a vždy ve Sněmovně. Ale rozhodnutí soudu o (ne)vině a trestu by bylo pro společnost mnohem lepší," míní list.

Připomíná však, že rozhodnutí NS není definitivní konec trestního stíhání. "Nečasova vláda nepadla kvůli třem bývalým poslancům, nýbrž kvůli podivnému chování šéfky premiérova kabinetu, která byla bývalému předsedovi vlády velmi, velmi blízká," uvádí deník.

Lidové noviny ve svém komentáři konstatují, že soud se zabýval jen návrhem obviněných, věcně tedy nemohl říci, zda je předávání takzvaných trafik za protislužby úplatkářstvím. "Situaci to neuklidňuje, protože hranice trestnosti politické korupce nebyla ani naznačena," podotýká autor.

Právní chaos

Podle komentátora Mladé fronty Dnes rozhodnutím NS vyvrcholil právní chaos. "Zejména ve věci pro republiku tak zásadní, v níž padla vláda, čekalo by se od Nejvyššího soudu, že nenechá prostor pro právní zmatky. Že s rozhodnutím dá veřejnosti současně zcela jasný výklad," píše se v listu. Autor připomíná, že padla vláda, mnoho lidí bylo a je ve vazbě, byla vznášena nejasná a pro laiky i sporná obvinění, ale vrchní státní zástupce Ivo Ištvan místo toho, aby veřejnost přesvědčoval o správnosti svého postoje, jen o něm zvyšoval pochybnosti.

"Nečasova vláda je pryč, prezident si pohrává se státem i parlamentem jako kocour s myšákem a ti proklatí kmotři se dál veselí," vypočítává komentátor a označuje to za zahrávání si s osudem demokracie v republice. Podle něj hrozí rozvrat, zmar a volání po silné ruce, která dá všechno do pořádku. "Jedna taková ruka se nabízí," varuje autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…