Titul profesor bude platit všude, rozhodl Fiala

15.02.2013 15:12

Na Konferenci rektorů pořádané k 20. výročí jejího založení oznámil ministr školství Petr Fiala, že titul profesor a docent bude i nadále platit na všech vysokých školách. Ministerstvo školství původně zvažovalo, že by se vázal jen na školu, která ho udělila. Bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně představil nejvyšším zástupcům českých vysokých škol plán reformy univerzit. V květnu chce také přesvědčit vládu o změně financování škol.

Titul profesor bude platit všude, rozhodl Fiala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala

Chystaná reforma vysokých škol, kterou chce ministr vládě představit v květnu, počítala s tím, že titul profesor a docent už by neměly celostátní působnost, ale vztahovaly se jen ke konkrétní univerzitě.

Podobný systém habilitačních a profesorských řízení funguje v zahraničí. S tím ale nesouhlasila akademická obec, které tak Fiala vyšel vstříc. O změnách ve vysokoškolském zákoně se hovoří řadu let, zatím se ale Fialovým předchůdcům nepodařilo výraznější reformy prosadit.

Fiala jako rektor sám kritizoval některé reformní plány ministerstva, a možná proto se svými plány u akademické obce dosud nenarazil. Novelou by se měl změnit i systém financování škol a akreditací. Školy by se měly profilovat buď jako výzkumné, vzdělávací nebo profesní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…