To bude konec nás všech. Trump z Filipín těžce zklamal toho z Washingtonu

08.08.2019 16:34

Filipínský Trump se opřel do toho opravdového! „To bude konec nás všech,“ věštil hrozivou budoucnost filipínský prezident Rodrigo Duterte. Rostoucí vliv Číny v oblasti Jihočínského moře vyvolal reakci USA. Kdo odmítl americké jaderné střely na svém území?

To bude konec nás všech. Trump z Filipín těžce zklamal toho z Washingtonu
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Napětí v oblasti kolem Jihočínského moře se stupňuje! Napětí v oblasti mezi americkou a čínskou sférou vlivu roste. Čína poslala ostré varování prezidentu Donaldu Trumpovi, po tom, co plánoval umístit atomové rakety do oblasti Jihočínského moře. Austrálie totiž odmítla mít americké atomové zbraně na svém území, ačkoliv Canberra a Washington sdílejí rivalitu vůči Pekingu. Spojené státy jsou totiž znepokojeny snahou Číny převzít kontrolu nad většinou regionu.

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15818 lidí

Jihočínské moře bylo centrem diplomatické bitvy mezi Pekingem a Washingtonem – stejně jako jejich spojenci v regionu. Vnímaná agrese čínských sil vůči menším národům jako Vietnam či Filipíny vedla americké úředníky k přesvědčení, že Peking aktivně zvyšuje svoji přítomnost v regionu. Uprostřed pokračující obchodní války mezi Trumpem a Si Ťin-pchingem představuje krize v Jihočínském moři složitý konflikt v nestabilním regionu.

Na americké pokusy o vyzbrojení oblasti proti posílení vlivu Číny v oblasti se ohradil filipínský prezident Rodrigo Duterte. Duterte je přezdíván filipínský Trump. O to více tedy překvapila reakce autoritativního prezidenta Filipín. Ve svém projevu totiž 6. srpna mimo jiné řekl: „Nikdy nedovolím zahraničním jednotkám vstup na moji zem. A nikdy nedopustím, aby umístili na Filipíny nějaké balistické střely středního doletu. To se nikdy nestane, nedopustím to. Bylo by to porušení ústavy.“ Dále řekl: „Když jdete do války a Čína vypálí všechny své nukleární rakety, tak USA a Rusko, Británie, Itálie a Francie udělají to samé. To bude znamenat konec nás všech!“ věštil Duterte nepěknou vizi atomové války.

Rodrigo Duterte se proslavil taky svojí velmi brutální válkou proti drogám, při níž zemřelo kolem 4000 lidí. Na brutalitu protidrogového tažení upozorňovaly opakovaně mezinárodní lidskoprávní organizace jako Human Rights Watch nebo Amnesty International. Během nejtvrdší fáze války proti drogám policie dle svědků přímo popravovala domnělé dealery drog na ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…