To je nepřijatelné! Zeman kritizoval soudkyni a Pelikán se rozčílil

20.04.2016 18:10

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se zostra pustil do prezidenta Miloše Zemana. Ten prý totiž přes média útočí na české soudy, a to je nepřijatelné. Stejně tak prý Pelikána mrzí postup ČSSD v kauze Altner. Jak prezident, tak největší vládní strana by měli soudy respektovat. A policie by se měla pohybovat jen a pouze v mezích zákona. Někdy ty meze překračuje, a to nelze tolerovat, upozornil v rozhovoru pro DVTV.cz.

To je nepřijatelné! Zeman kritizoval soudkyni a Pelikán se rozčílil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

„Velice mě mrzí, že pan prezident některými svými výroky znevažuje práci soudu. Stejně jako my respektujeme jeho úřad, on by měl respektovat práci soudce... Jsem z toho roztrpčený,“ posteskl si ministr spravedlnosti. Prezident Zeman označil rozhodnutí soudkyně v případu Peroutka za „amatérské“, protože se podle jeho názoru nekriticky postavila na stranu vnučky Ferdinanda Peroutky. Podle Pelikána je to nepřijatelné. Kdyby se o soudech takto vyjadřoval nějaký advokát, dočkal by se postihu. Podle toho by se měl chovat i Miloš Zeman.

Pokud jde o kauzu Altner a ČSSD, tam by vládní strana měla jasně říci, že má pro žalujícího advokáta peníze připraveny. Je legitimní, že se strana brání, ale měla by mít přichystané peníze. Mají je mít k dispozici pro případ, aby bylo možné poslat je exekutorovi. To by podle Pelikána bylo v pořádku. Jenže ČSSD touto cestou nejde. „Sociální demokracie by se k tomu měla co nejrychleji postavit čelem a veřejnost uklidnit, že ona chápe vážně rozhodnutí soudu,“ zdůraznil člen vlády. Kdo jiný už by měl dávat najevo, že respektuje rozhodnutí nezávislých států.

Faktem ovšem také je, že práce českých soudů se mnohdy vleče a ne vždy je veřejnost vnímá jako nezávislé. Toto vnímání je podle Pelikána třeba změnit. Lidé se však obraejí na soudy také proto, že rozhodování nezávislé justice není vždy úplně předvídatelné. Proto lidé prostě zkusí své štěstí a třeba to vyjde. Jenže každý takovýto pokus o roztočení kol spravedlnosti není zadarmo. Daňové poplatníky stojí tisíce korun.

Pár slov padlo také k návštěvě čínského prezidenta v Praze. Tady česká policie podle ministra spravedlnosti pochybila a je třeba se podle toho zachovat. Strážci zákona mohou dělat jen to, co jim zákon povoluje, a nic víc. Přesto prý nevidí jako problém, že chce vláda povýšit např. policejního prezidenta Tuhého. Člen vlády hlasoval pro tento návrh, aniž si ho prý spojoval s čínskou návštěvou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…