To je šok: Erik Tabery se zastal Bakaly

15.08.2018 15:12

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery se částečně postavil na stranu českého miliardáře Zdeňka Bakaly. Současně však majiteli časopisu Respekt doporučil, aby před komisi přišel. Je prý veřejně známou osobností a veřejnost má právo na informace o kauze OKD.

To je šok: Erik Tabery se zastal Bakaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

Po sněmovních volbách v roce 2017 prosadili Piráti vznik komise k vyšetření privatizace OKD. Nejen menšinového podílu, který prodal expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ještě jako ministr financí, ale kompletní privatizace. V rámci jednání si poslanci předvolávají jednotlivé osoby, které mají k případu co říct. Předvolali si samotného Sobotku, kterého prý překvapilo, že OKD nakonec získal Bakala, ale také dnešního guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka nebo exministra průmyslu Miroslava Grégra.

Zákonodárci si předvolali také Zdeňka Bakalu, ale ten jen poslancům odeslal dopis, v němž napsal, že kauzu prodeje OK řeší soud a poslanci by měli nechat soud v klidu pracovat. Mezi zákonodárce odmítl přijít s tím, že komise by mohla svým jednáním narušit práci soudu. Miliardáři se navíc zdá, že někteří členové komise nejednají tak docela nestranně.

Tabery to podle všeho vidí podobně, byť má za to, že by majitel Respektu před komisi měl přijít.

 „Kauzám spojeným s OKD se věnují soudy. Nejde tedy o zapadlou událost, kterou je třeba vytáhnout na povrch. Politici naopak osud OKD jen víc a víc politizují. Prezident dělá z Bakaly nepřítele číslo jedna, protože nepatří do jeho klanu. V inauguračním projevu Miloš Zeman dokonce přiznal, že tlačil na ministra spravedlnosti a nejvyššího státního zástupce, aby proti Bakalovi byli aktivnější, protože je zloděj. Ti to naštěstí odmítli, ale i tak jde o bezprecedentní zásah do zdejší spravedlnosti. Navíc ostře kontrastující s tím, že u lidí z jeho klanu (např. Andrej Babiš) naopak zdůrazňuje, že kdo není odsouzen, je nevinen,“ napsal Tabery v textu na serveru Respekt.cz.

„Je přitom s podivem, že členové komise v rozhovorech naznačují, že průšvih se stal už v devadesátých letech, ale Miloš Zeman ani Václav Klaus (za kterých stát ztratil v OKD většinu) pozváni k výslechu nejsou. Že jde tedy o podjatou komisi, je zřejmé – ale proč ne, nikdo nečeká, že politici budou nezaujatí a nezávislí. Nejsou to ostatně soudci; mohou si dělat, co chtějí. A také si dělají, co chtějí? pokračoval Tabery.

To vše ale podle Taberyho nic nemění na tom, že by Bakala měl před komisi přijít. Bylo by jen na členech komise, na co by se miliardáře ptali a bylo by na Bakalovi, co by jim řekl. Zdeněk Bakala ale je veřejně známou osobou a veřejnost má podle Taberyho právo vědět, co se kolem OKD dělo. „Proto by měl prolomit mlčení a nabídnout svůj pohled na události,“ uzavřel svůj komentář Tabery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…