To je vážné. Bidenův syn: Vztek na „lži“, ale zde jsou fakta

28.03.2022 10:21

Nad článkem CNN Prima News o synovi prezidenta Bidena se pohoršil jak bývalý zpravodaj ČT Tomáš Etzler, tak lovkyně dezinformací Alvarová. Ani jeden z nich však neuvedl, co je v něm špatně, pouze si stěžovali, že se jedná o „ruskou propagandu“. E-maily, ze kterých reportáž původně vycházela, však jako částečně pravé uznal i deník New York Times a k novým zjištěním se pak vyjadřoval i bývalý důstojník CIA.

To je vážné. Bidenův syn: Vztek na „lži“, ale zde jsou fakta
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Joe Biden při projevu o stavu Unie

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34541 lidí
V souvislosti s napadenou Ukrajinou se v USA vede diskuse o tom, jak byl do tamějších afér zapojen prezidentův syn Hunter Biden. Že nějakým způsobem zapojen byl, dokazují e-maily získané z notebooku dotyčného. V pátek britský list Daily Mail publikoval článek, který dává do spojitosti americkou biotechnologickou firmu Metabiota, ukrajinskou energetickou firmu Burisma a Huntera Bidena. Závěry z tohoto článku pak přeložila CNN Prima News a publikovala pod titulkem: „Bidenův syn figuroval ve výzkumu smrtelných virů na Ukrajině, tvrdí britští novináři“.

Nad tímto článkem už se pohoršil jednak bývalý zpravodaj ČT a CNN Tomáš Etzler a „lovkyně dezinformátorů“ Alexandra Alvarová. Etzler tvrdí, že se jedná o „papouškování kremelské propagandy“. „Tohle přebrali manipulátoři CNN Prima News z britského bulváru Daily Mail, který ji částečně přebral z ruských státních zdrojů. Jó a stejnou zprávu publikovaly i čínské komunistické Global Times nebo Arab News,“ stěžoval si.

Alvarová pak prohlásila, že se jedná o další propagandu Ruska pod značkou CNN a že česká CNN šíří „darebáckou propagandu“.

Ani Alvarová, ani Etzler se však neobtěžovali ukázat, kde přesně se má Daily Mail nebo CNN Prima News mýlit. E-maily zveřejněné Daily Mailem potvrdil deník New York Post, který se k nim dostal jako první již v roce 2020, publikoval je ještě před prezidentskými volbami 2020 a byl terčem cenzury ze strany Twitteru a ostatních médií. Až relativně nedávno však deník New York Times potvrdil, že minimálně část e-mailů je pravá a že Hunter Biden je vyšetřován kvůli případům krácení daní, i když není zatím obviněn.

E-maily ukazují například konverzaci mezi Hunterem Bidenem a Mary Guttieriovou, bývalou viceprezidentkou společnosti Metabiota. V ní dotyčná říká, že připravila podklady o společnosti, zapojení na Ukrajině a „jak můžeme použít náš tým, naše konexe a koncepty k tomu, abychom zajistili kulturní a ekonomickou nezávislost Ukrajiny na Rusku a pokračování integrace do západní společnosti“.

Společnost Metabiota se podle svých vlastních stránek zabývá infekčními chorobami a také spolupracuje s vládami a průmyslem. A podle stránek americké vlády je mezi klienty i americké ministerstvo obrany, které v kontraktu pro Metabiotu má i položku „ukrajinské výzkumné projekty“, s částkou 307 091 dolarů (necelých 7 milionů korun).

Další e-mail pak pochází od Vadima Požarského, ukrajinského podnikatele a poradce rady firmy Burisma, který měl několik otázek, například co vlastně Metabiota na Ukrajině chce a zmiňuje další firmu, která spolupracuje s americkým ministerstvem obrany. Dle e-mailů Hunter Biden pomáhal sehnat pro firmu Metabiota financování a v jedné konverzaci jeden z podnikatelů spojených s Bidenem mladším uvádí, že se pro účely prokázání důvěryhodnosti Metabioty spojí s americkým ministerstvem obrany. Ale potichu. Konverzace s Požarským pak probíhala přes jistého Devona Archera, který byl na konci února odsouzen za podvod na rok a den vězení.

Pro Daily Mail pak e-maily hodnotil bývalý důstojník CIA a republikánský politik Sam Faddis, kterého zaujala zejména věta o zajištění nezávislosti Ukrajiny na Rusku. Přijde mu, že taková věta je u představitelky biotechnologické firmy podivná a je pak namístě se ptát, co bylo vlastně cílem celého projektu, který je v e-mailu popsán jen jako „Podklady: Ukrajina věda“.

„Je jasné, že se toho ruská propaganda snaží využít. Ale to nic nemění na tom, že se jedná o případ, který zasluhuje pozornost,“ řekl Faddis dále. Podotkl, že ministerstvo obrany si trvá na tom, že šlo o výzkum včasného varování před pandemií. „Ovšem nemůžeme si být jisti, že to je to jediné, co tam probíhalo,“ řekl a ptal se, proč byl v celé věci angažován Hunter Biden, který seděl v dozorčí radě Burismy.

A pokud jde o to, co Daily Mail „částečně přebral z ruských státních zdrojů“, deník jako ilustraci ukázal jednak infografiku ruského ministerstva vnitra, které spojuje Bidena, George Sorose a demokraty s ukrajinskými laboratořemi a také video ruského generála, který tvrdí v podstatě to samé. A říká, že ruské nařčení, že Hunter Biden pomáhal financovat program amerického ministerstva obrany na výzkum biologických zbraní je alespoň částečně pravdivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…