To je výbuch. Zeman rozstřelil českou politiku: Sype se to, sype

10.03.2021 12:11

„Nějaký proruský ožralec“, ozvalo se na adresu prezidenta Miloše Zemana. Důvodem byla jeho kritika ministrů Blatného a Petříčka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Autorem těchto slov byl novinář Tomáš Etzler a jiní prezidentovi odpůrci za ním příliš nezaostávali.

To je výbuch. Zeman rozstřelil českou politiku: Sype se to, sype
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie.

Prezident Miloš Zeman se ve středečním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz velmi ostře vyjádřil k několika členům vlády. Zejména k ministru zdravotnictví Janu Blatnému, který se podle něj svým odmítáním vakcíny Sputnik V stává viníkem smrti stovek pacientů. V jeho případě prý prezident doporučí premiéru Babišovi odvolání.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Druhým ministrem, kterého prezident Zeman kritizoval, je ministr zahraničí Tomáš Petříček. Ten podle prezidenta selhal a mělo by se uvažovat o jeho výměně. „Je krátce před volbami a každé vládě prospěje, když včas vymění méně úspěšné ministry,“ doporučil.

Rozhovor ZDE

Petříček je ministrem za menší koaliční ČSSD. Jejího předsedu prezident vyzval, aby preferoval zájmy státu před zájmy stranickými.

Předseda ČSSD a ministr vnitra se vyjádřil na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu, které předsedá. Ohledně Petříčka uvedl stručně: „O odvolání ministra rozhoduje předseda vlády.“

Prezident již dříve zmínil možnost, že po odvolání neúspěšných ministrů Blatného a Petříčka by si koaliční partneři mohli vyměnit resorty zdravotnictví a zahraničí. To ale Jan Hamáček odmítá. „Nemám co dodat, platí koaliční smlouva, a platí, že koaliční strany mají své resorty,“ odpověděl na přímý novinářský dotaz.

Hamáček dále zdůraznil, že v koaliční smlouvě je stanovený postup, jak v případě odvolání ministra postupovat.

Zemanova slova Hamáčka podle všeho příliš nepřekvapila. „Pan prezident má názor a ten je známý,“ uvedl. On sám ministra zahraničí, který proti němu právě kandiduje na předsedu ČSSD, odvolávat nechce. „Kdybych měl nějaké výhrady k ministru Petříčkovi, tak mu je sdělím,“ uvedl Hamáček.

Politická reprezentace na poměrně ostrá slova prezidenta Zemana začala reagovat okamžitě. Někdejší první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek reagoval v ještě ostřejším duchu: „Miloš Zeman je kolaborant a velezrádce a podle toho je třeba se k jeho návrhu na výměnu ministra zahraničí, zdravotnictví a ředitelky SÚKL, který je úlitbou Moskvě, chovat.“

Podobně i senátor Marek Hilšer, kterého Zeman v roce 2018 porazil v prezidentské volbě: „A je to tady, prezident, který během koronakrize nevystrčil z lánského zámečku ani nohu, nyní požaduje výměnu ministrů, aby mohl dosatit své lokaje, kteří budou hrát na ruskou a čínskou notu.“ Zemana podle něj nikdy nezajímala tato země, jen aby si mohl „uspokojovat své chorobné choutky“.

Ondřej Kundra z Respektu, autor kauzy „Muž s ricinem v kufru“, hned analyzoval, že „koho prezident nechce víme“. Koho chce, to ví zase Kundra: SputnikV v Česku a Dukovany Rosatomu. To má oslabit naše západní směřování. A ještě Kundra prodal informaci, že brzy prý dojde i na konec šéfa BIS. „Rozhodne Andrej Babiš,“ završil dramaticky.

 

 

A přidal se i lidovecký poslanec Jan Bartošek: „Bez zábran a okolků. Jako v Rusku.“

Někdejší redaktor České televize Tomáš Etzler došel k závěru, že „Ten gang gangsterů a zrádců na Hradě je čím dál nebezpečnější“. Ministra Blatného prý nemusí, ale o jeho konci by rozhodně neměl rozhodovat „nějaký proruský ožralec“.

Web Neovlivni.cz připsal analýzu, že „je vymalováno, ledaže by se Andrej Babiš prezidentovi otevřeně postavil“. Což by prý bylo poprvé v premiérově kariéře.

Mitrofanov jede: Kreml ztratil zábrany

K manické aktivitě prezidentova slova vyprovokovala Alexandra Mitrofanova. Novinář, který se považuje za experta na Miloše Zemana již od devadesátých let, nejprve reagoval stručným „Kreml ztratil zábrany“.

Pak své myšlenky rozvíjel: „Konečně se našli třídní nepřátelé, které je třeba zlikvidovat. Zeman s věkem ztrácí zábrany a obnažuje se podstata: nikoliv prezident, ale major Zeman.

 

 

Mitrofanov také oslovil starostu Řeporyjí Pavla Novotného, jestli by nechtěl nahrát novou verzi svého „hitu“ nazvaného Kolaborant a zrádce.

Pak sdílel příspěvek jistého Karla Patáka, který ukazoval „Miloše Zemana a jeho dnešní prohlášení v grafické podobě“. Tou grafickou podobou byl sovětský tank na pražské ulici v roce 1968.

 

 

A to Mitrofanova přivedlo k jeho vlastnímu závěru: „Zeman chce zůstat v dějinách jako ilustrace pojmu velezrada“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…