To my dostavíme Temelín, fandí si Rusové

19.10.2010 13:05

Rusové počítají s tím, že budou vybráni pro dostavbu Temelína. Místopředseda ruské vlády Alexandr Žukov to v úterý řekl médiím.

To my dostavíme Temelín, fandí si Rusové

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily tři firmy - americký Westinghouse, francouzská společnost Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS-Atomstrojexport. Právě poslední ze jmenovaných společností by výběrové řízení měla vyhrát. Tedy alespoň podle Žukova.

"Počítáme, že je to velmi výhodná nabídka, a doufáme, že toto konsorcium vyhraje tendr na další bloky," řekl Žukov podle ČT24. Zdůraznil prý, že jedním z hlavních lákadel, které firma nabízí, je národní identita - většinu zařízení by totiž dodávaly české podniky.

Rusové? To se uvidí

Češi si ale s výsledkem tendru tak jistí nejsou. "Ujistili jsme ruskou stranu, že rozhodovat bude kvalita, bezpečnost a cena. Nic jiného," reagoval na Žukova ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Dosud se navíc neví, kdy se s projektem začne, přemýšlelo se totiž o jeho výrazném odložení. Dokonce až o roky. Nejmírnější návrh počítá s rokem 2013. Ruská strana prý fakt přijala s porozuměním.

Plyn ani ropu už vám neutneme

Žukov zároveň Česko ujistil, že z ruské strany nedojde k žádným výpadkům v dodávkách energií, jak se stalo před dvěma lety při ruském sporu s Ukrajinou.

"Plyn a ropu budeme dodávat do Česka bezproblémově, v souladu se všemi dohodami. Všechny problémy s dodávkami ropy, které se vyskytly před dvěma lety, jsou vyřešeny. Dnes se žádné hrozby vyskytnout nemohou," řekl Žukov.

Čtěte:

Na Temelín bude, tvrdí šéf ČEZ Roman

Bezpečnostní rada státu projedná posunutí dostavby Temelína

Foto: nazeleno.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…