To ne, Markéto. To jsme s Karlem nechtěli. Pekarová naštvala Kalouska

25.05.2022 8:14 | Ze sítí

Dnes už jen řadový člen TOP 09 Miroslav Kalousek, který tuto stranu zakládal, a předsedkyně této strany Markéta Pekarová Adamová spolu občas nesouhlasí. Dalším jablkem sváru se v poslední době stalo vyjádření Markéty Pekarové Adamové na téma práv sexuálních menšin.

To ne, Markéto. To jsme s Karlem nechtěli. Pekarová naštvala Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek líbá ruku Markétě Pekarové Adamové

„Ve 21. století bychom měli mít všichni stejná práva, nikoli je rozdělovat podle sexuální orientace. Návrh k uzákonění manželství pro osoby stejného pohlaví podepíšu a podpořím,“ napsala na svůj Twitter předsedkyně Poslanecké sněmovny a evidentně tím svého stranického kolegu nepotěšila.

 

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí

„Každý občan má stejná práva bez ohledu na svou sexuální orientaci. V právním řádu ale neexistuje ‚právo na dítě‘. Existuje v něm však nezadatelné ‚právo dítěte‘ na otce i matku. Proto s Tvým názorem nesouhlasím. Je v rozporu s programem, který jsem s Karlem Schwarzenbergem psal,“ reagoval Miroslav Kalousek.

Podnět k jejich polemice zavdal rozhovor, který Pekarová Adamová poskytla časopisu Respekt a který byl vydán pod titulkem Nejfalešnější argument je, že stejnopohlavní svazky ohrozí manželství mezi mužem a ženou.

Šéfka TOP 09 ve zmíněném rozhovoru mimo jiné prozrazuje, která dvě témata hodlá zaštítit, tedy bojovat za jejich prosazení. Jde o zavedení korespondenční volby a uzákonění manželství pro páry stejného pohlaví. Obě témata se již dnes jeví značně kontroverzně a očekává se u nich bouřlivá diskuse.

„V tomto směru jsme bohužel jako politická reprezentace názorově pozadu oproti společnosti, která je v mnohém otevřenější,“ myslí si Pekarová Adamová zejména o druhém tématu.

Na druhou stranu se její stranický kolega a zakladatel TOP 09 Kalousek svými názory na tuto problematiku nikdy netajil a ještě jako čelní představitel strany a jejích konzervativních hodnot v minulosti třeba uvedl: „Pro nás je extremistický postoj všech, kteří vidí plnohodnotnou alternativu v jiném než tradičním modelu rodiny – žena, muž, děti. Nepokládáme za správné a zdravé, když se zmiňuje něco, jako je alternativní rodina. Rodina prostě nemá alternativu.“  

„Jako konzervativní strana chceme formulovat, že rodina nemá alternativu, a to při plné úctě ke zmiňovaným menšinám, které žijí odlišným způsobem,“ dodal v roce 2017 pro týdeník E15 Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…