To není nemoc! Lékařka shodila testy na covid-19. Silná čísla

18.03.2021 10:32

Viroložka Hana Zelená se přidala k té části vědecké obce, která zdůrazňuje, že být covid pozitivní nemusí mnoho znamenat. Už vůbec to podle ní nemusí znamenat, že je člověk nemocný. Vyřkla tak jasně a nahlas názor, který již mnoho měsíců zastává také exprezident Václav Klaus.

To není nemoc! Lékařka shodila testy na covid-19. Silná čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rychlotest na koronavirus, ilustrační foto

Epidemiolog Roman Prymula, momentálně poradce prezidenta Miloše Zemana, opakovaně volá po rozsáhlém testování na koronavirus. Nejednou prohlásil, že by se v Česku mělo provést až 100 tisíc testů denně.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Podle viroložky Hany Zelené je to však naprosto zbytečné.

„Protože pozitivita PCR není nemoc! Test PCR je jen jedním z mnoha pomocných laboratorních vyšetření. Je jen jedním střípkem v komplikované diagnostické mozaice. Podle léty prověřené medicínské praxe je diagnóza založena především na anamnéze, tedy na rozhovoru s pacientem, potom na klinickém vyšetření pacienta a na výsledcích různých dalších pomocných vyšetření a testů. PCR může být pozitivní u osob, které mají aktuálně příslušnou nemoc, ale také u těch, kteří ji prodělali dříve, protože PCR pozitivita někdy přetrvává týdny i měsíce. Nebo může jít o přechodnou neškodnou přítomnost viru na sliznicích například u lidí, kteří jsou již vůči nákaze imunní, anebo může jít o prostou laboratorní chybu, jejíž četnost se podle různých odhadů pohybuje v rozsahu 5–20 %,“ uvedla odbornice na viry v rozhovoru pro Reflex.cz.

I PCR testy se navíc podle viroložky mohou projevit jako falešně pozitivní a za nositele viru je tak označen člověk, který v sobě nový typ koronaviru ve skutečnosti nemá. Proto podle ní nemá smysl plošně testovat např. ve firmách. Tam se podle jejího názoru vydávají peníze na plošné testování zbytečně.

A tam, kde budou lidé jako laici testovat sami sebe, bude podle viroložky chybovost testů ještě vyšší. Ani samotestování, které neprovádějí odborníci, co vědí, jak se správně s testy pracuje, tak podle viroložky nemá smysl.

A pokud je člověk opravdu covid pozitivní, ale jen slabě pozitivní, tak to znamená, že v sobě má viru jen minimum, není podle Zelené nebezpečný pro své okolí. Není infekční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …