To se Věře Jourové líbit nebude: Přišlo to hned po dnešním oznámení

10.09.2019 12:47

Eurokomisařka Věra Jourová by se měla stát místopředsedkyní Evropské komise, která je vedena Ursulou von der Leyenovou. Česká politička bude dohlížet na dodržování pravidel právního státu a hodnot EU. Informaci přinesla Česká televize. Předseda opoziční ODS Petr Fiala nešetří kritikou.

To se Věře Jourové líbit nebude: Přišlo to hned po dnešním oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Němka Ursula von der Leyenová představuje členy své Evropské komise. Česká eurokomisařka Věra Jourová by se mohla stát místopředsedkyní komise. Jde o prestižní post. Dohlížet má na zachovávání zásad právního státu a dbát o ochranu demokratických hodnot EU.

Anketa

Měl by se Andrej Babiš bát demonstrací „Milionu chvilek“ v období kolem 17. listopadu?

6%
94%
hlasovalo: 19165 lidí

„Česká nominantka Věra Jourová by měla v nové Evropské komisi dohlížet na dodržování hodnot EU a transparentnost. Zároveň by se měla zastávat post jednoho z devíti místopředsedů. Oznámila to předsedkyně budoucí Komise Ursula von der Leyenová, která právě představuje rozdělení kompetencí ve svém sedmadvacetičlenném týmu,“ uvedla Česká televize.

Předseda vlády Andrej Babiš v minulosti dával najevo, že by si pro českou eurokomisařku přál nějaké ekonomické portfolio, nebo dohled nad vnitřním trhem EU. Opozice hlásila, že by si dovedla představit také péči o energetiku. O žádnou z těchto oblastí česká eurokomisařka nakone pečovat nebude.

A předseda opoziční ODS Petr Fiala nešetřil kritikou.

„Aby bylo jasno: Paní Jourová dostala za úkol dohlížet na neposlušné země V4. Již dříve se nechala slyšet, že tyto státy by měly přijít o peníze z evropských fondů. Její nové portfolio nemá žádný reálný vliv a předseda vlády obelhal veřejnost, když říkal, že vyjednávání se vyvíjejí dobře. Jde o výraznou porážku autority předsedy vlády, který je hlavním politickým vyjednavačem v zásadních politických otázkách v Evropské unii. Bohužel došlo na naše slova, když jsme varovali, že kvůli problémům pana premiéra nedostaneme žádné portfolio, kde jde o peníze nebo o reálný vliv. Česká republika nedosáhla při obsazování orgánů EU žádné ani malé vítězství, nedosáhli jsme dokonce ani na remízu. Jsem obsazením tohoto postu nepříjemně překvapen a považuji to pro ČR za nešťastné,“ konstatoval Fiala.

 

Petr Fiala se vyjadřuje k Věře Jourové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…