To snad není pravda: Uvězněný exšéf nemocnice se podle žalobce fotil s miliony, zapisoval si úplatky a kupoval drogy

02.07.2014 8:01

V počítači bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého našli detektivové fotografie, na kterých se zvěčnil s několika miliony korun. Informovalo o tom středeční Právo pod titulkem „Exšéf Homolky nachytal sám sebe. Fotil se s miliony a snímky se našly“.

To snad není pravda: Uvězněný exšéf nemocnice se podle žalobce fotil s miliony, zapisoval si úplatky a kupoval drogy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dbalý je stíhaný za údajně předraženou zakázku na digitalizaci chorobopisů, za kterou podle policie spolu s dalšími třemi lidmi získal víc než padesát milionů korun.

Právo nyní informuje, že policisté měli v jeho zaabaveném počítači najít skutečně neuvěřitelné „poklady". Ředitel nemocnice si například archivoval fotografie, na kterých je zobrazen s miliony korun.

Zabaven byl i diář, do kterého si Dbalý zaznamenával data, kdy přijímal „plnění“ z údajně zmanipulované zakázky, a do diáře si zapsal dokonce i to, co si za zmíněné „plnění“ koupil. „Vesměs šlo o drahé věci v řádech desetitisíců korun a o zlato,“ uvedl list. Podle něj policisté nalezli v Dbalého bytě také výpisy z účtů vedených na Kypru, Britských Panenských ostrovech či v Singapuru.

Dozorový žalobce z vrchního státního zastupitelství podle listu proto Dbalého podezřívá, že na zmíněné účty přesunul „výnosy z trestné činnosti“, a nejspíš i proto rozhodl o zabavení veškerého majetku Dbalého. „Podle všeho jde o nemovitosti, dvě luxusní auta značky Toyota a Audi, o finanční hotovost a účty včetně výplat Dbalého,“ vypočítává list s tím, že proti zabavení majetku podal Dbalý stížnost. 

V návrhu na vzetí do vazby státní zástupce Zdeněk Matula mimo jiné uvedl, že Dbalý bere měsíční mzdu zhruba dvacet tisíc korun, přičemž jen jeho splátka hypotéky činí 55 tisíc. Kromě toho nakupuje exotické dovolené a jiné luxusní komodity, a dokonce se státní zástupce zmiňuje o tom, že ředitel nemocnice měl nakupovat kokain. To ovšem podle Práva jeden z Dbalého obhájců popřel s tím, že bývalý ředitel Homolky sice měl problémy se závislostí, ale nebylo to na drogách, ale na alkoholu.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…