Tohle nevypadá dobře. Německý tisk přinesl hrozivé zprávy o ukrajinské ekonomice

11.06.2015 21:10

Situace na Ukrajině je stále horší. Ač ukrajinská vláda uvádí v provoz mnoho funkčních reforem, nedostává se její ekonomice dostatek peněz. Podle serveru Süddeutsche Zeitung hospodářská krize teprve začíná.

Tohle nevypadá dobře. Německý tisk přinesl hrozivé zprávy o ukrajinské ekonomice
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Ukrajinská politka společně s probíhajícím konfliktem na Donbasu žene zemi do tragických ekonomických podmínek. Příjmy ukrajinských obyvatel stagnují, ceny za zboží však neustále rostou na úroveň „nových evropských“.

Jeden příklad za všechny je ovoce. Banány stojí více jak trojnásobek své původní ceny, koupit si pomeranč je prakticky nepřijatelné, mezitím ukrajinská hřivna stále klesá vůči euru i dolaru. „Před krizí stálo euro 10 hřiven. Nyní je za 23 hřiven. Někdy sazba vzroste i na 30 hřiven,“ píší německé noviny. V březnu byla hřivna vůči koruně, podle serveru kurzy.cz, na historickém minimu.

Ukrajinci se pochopitelně snaží šetřit, kde můžou. Jsou případy kdy to však není možné, například cena za litr benzinu nebo za veřejnou dopravu od loňska zdvojnásobila.

Kyjev tento růst cen zdůvodňuje absencí daní z povstalci kontrolovaných oblastí. Údajně tak přicházejí až o „pětinu ekonomického potenciálu země“. Přitom rostou výdaje na uprchlíky z obsazených oblastí i na armádu. Z těchto důvodů pak vznikla například nutnost platit školné za děti v mateřské školce.

Mezitím MMF v únoru schválil půjčku Ukrajině v celkové výši 25 miliard dolarů, která má pomoci v provedení reforem.

Ukrajině zatím stabilně klesá export kovů, který byl jedním z jejích hlavních příjmů. Od počátku krize zhruba o čtvrtinu a v letošním roce o zhruba 20 procent a stále zrychluje.

Opravdová krize však nastane až v zimě, kdy začne topná sezóna a Ukrajinci, kteří již teď nemají jak splácet své dluhy, začnou topit drahým plynem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20letému výročí vstupu Česka do EU…