Tohle on napsal, navíc o víkendu. Bylo to jak ledová sprcha... Šimůnková znovu tvrdě zaútočila na Křečka

23.04.2020 21:40

Když byla ombudsmankou Anna Šabatová a jejím zástupcem Stanislav Křeček, nejednou se mezi nimi rozhořel spor, který řešili i na veřejnosti. Teď je z Křečka ombudsman, jeho zástupkyní je Monika Šimůnková a spory v úřadu znovu plápolají jako letní požár na vyschlé louce za žhavého srpnového odpoledne. Šimůnková tvrdí, že Křeček jedná zcela v rozporu se zákonem o veřejném ochránci práv, když se nechce zabývat přítomností otců u porodu.

Tohle on napsal, navíc o víkendu. Bylo to jak ledová sprcha... Šimůnková znovu tvrdě zaútočila na Křečka
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Monika Šimůnková

Tentokrát se spor rozhořel kvůli přítomnosti otců u porodu. Zatímco Šimůnková měla za to, že takovýto vládní zákaz je přes čáru, Křeček byl zcela opačného názoru. Křeček tvrdí, že Šimůnková v této oblasti nic nepředvedla, ale dáma to vidí zcela jinak a v internetové televizi DVTV, kde před pár dny promluvil i Křeček, chtěla divákům vyjevit pravdu.

„Ta atmosféra není dobrá na ombudsmanství. Já jsem velmi smutná z toho, jak se to celé vyvíjí. Tady nejde jenom o zákaz otců a dalších blízkých osob u porodu, ale jde vůbec o další směřování instituce ombudsmana do budoucna. Já si myslím, že (Křeček) nejedná správně a že jedná proti poslání naší instituce,“ uvedla Šimůnková.

Stížnosti na to, že kvůli nařízením vlády nemohou být otcové u porodu z nařízení vlády, začala řešit Šimůnková proto, že tuto agendu dostala přidělenou. Nechala si zpracovat informace, jak je přítomnost blízkých osob u porodu legislativně ukotvena u nás, jak je to v jiných zemích, a poté s kolegy debatovala o tom, jak postupovat dál.

„A do toho přišlo vyjádření pana ombudsmana na našem webu a na našem facebooku, navíc ještě o víkendu, které pro mě bylo jako ledová sprcha, musím říci, kde vlastně řekl, že možnost blízké osoby být u porodu je pouze možnost, není to jiné právo. Jinými slovy vlastně řekl, nebudeme se tím zabývat nebo nebudeme to šetřit, není tam žádné omezení práv lidí,“ zlobila se před kamerou Šimůnková.

Když s ním o tom debatovala v úřadě, argumentoval jí tím, že mimořádná doba si žádá mimořádná opatření, která navíc lidé z ulice schvalují. Ale Šimůnková to vidí jinak; v internetové televizi zdůraznila, že když jí dorazí na stůl nějaká stížnost, může jí odložit jako neopodstatněnou. Ale v této oblasti ji za neopodstatněnou nepovažovala. A v takové chvíli už má podle zákona jedinou možnost, totiž začít celou věc šetřit a na základě šetření dospět k závěru.

Ačkoli nemusela, informovala Křečka, že je připravena zahájit šetření a chtěla s ním konzultovat další postup. Pro ministra zdravotnictví za hnutí ANO Adama Vojtěcha měla připravenou sadu otázek, jako zda bylo nutné vyhlašovat takovýto zákaz plošně, jak dlouho bude trvat a zda je nezbytnost takového nařízení pravidelně přezkoumávána.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí
Křeček to ale viděl jinak a vydal stanovisko, jaké vydal. Podle Šimůnkové tak neměl činit, protože prý nejednal v souladu se zákonem o veřejném ochránci práv. Tento zákon totiž nepracuje s tím, zda je nějaký zákaz vydán v nouzovém stavu, či mimo nouzový stav. Zákon o ombudsmanovi ukládá zaměstnancům úřadu řešit stížnosti občanů, ať už se dějí v nouzovém stavu, či mimo něj. Ale kdyby měla možnost tuto věc prošetřit, mohla zjistit, že po omezenou dobu je zákaz vlády adekvátní. Ale to už se nedozvíme, protože Stanislav Křeček snaze to prošetřit vystavil stopku.

A kdyby platilo,že za nouzového stavu jsou dovolena jakákoli mimořádná opatření, pak by na tuto dobu mohl být úřad ombudsmana zcela vypnut. Jenže zákon opravdu s ničím takovým nepočítá. Šimůnková proto nechápe, proč Křeček řekl to, co řekl. „Já se přiznám, že právním názorům pana doktora vůbec nerozumím,“ uvedla Šimůnková. „Přiznám se, že nerozumím právním názorům pana doktora. A možná nejsem sama,“ dodala ještě.

V tuto chvíli je odhodlána dál naplňovat poslání úřadu veřejného ochránce práv a bude dál postupovat podle zákonů a v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím.

„A i když jsem od pana ombudsmana v poslední době mnohokrát slyšela, že jsem v zajetí aktivistických skupin... Nejsem,“ řekla jasně. Proto by ráda za celým problémem udělala tlustou čáru a pracovala ve prospěch občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…