Tohle platil Bakala. A tohle taky, předložili u Xavera účet „kavárně“

14.10.2019 11:05

Jak je obvyklé, u Luboše Xavera Veselého se hodnotily události posledních dní, tentokrát v podání Karoliny Stonjekové. Komentátorka popsala, jak od ČSSD „zdrhli voliči“. Vyšetřovací komise prý Zdeňku Bakalovi pošramotila pověst. Komentátorka dodala, že ačkoliv Bakala vlastní média, nezaznívá nic o vlastnění oligarchou. Na závěr pochválila snahu senátorů dát právo na obranu se zbraní do Listiny základních práv a svobod.

Tohle platil Bakala. A tohle taky, předložili u Xavera účet „kavárně“
Foto: Repro XTV
Popisek: Komentátorka Karolína Stonjeková v Podtrženo sečteno

První zpráva se týkala vládní ČSSD, která údajně za dva a půl roku přišla o třetinu členů. Stonjeková mínila, že je to následek starých hříchů sociální demokracie. „Minimálně dvou. Ten první je samozřejmě příliš dlouhé vládní angažmá s Andrejem Babišem, které si vyžádalo svoji daň. A druhý hřích, o kterém se zas až tak nemluví, je ta ideová změna, kterou sociální demokraté prošli. To, že se od tradičních sociálnědemokratických voličů posunuli směrem, který bychom mohli nazvat nová levice. Tak to byla samozřejmě chyba,“ popsala komentátorka omyly sociální demokracie. Doplnila, že novou levici dříve reprezentoval například Jiří Dienstbier nebo Kateřina Valachová. Tento směr dřívější voliče podle Stonjekové příliš nenadchnul, takže „zdrhli k Babišovi a jsou tam spokojení dodnes“. A noví voliči v tomto směru prý věří více Pirátům než ČSSD.

Anketa

Stal se Karel Gott slavným ,,z rozhodnutí strany a vlády", jak tvrdí Jaroslav Hutka?

6%
94%
hlasovalo: 20891 lidí

Následoval Zdeněk Bakala a závěry vyšetřovací komise. Stonjeková klidnila nadšení, řkouc, že záměr komise na někoho podat trestní oznámení je pouze začátek. „Ale má nějakou symboliku. Takže ať už z toho kroku bude cokoliv, tak alespoň v symbolické rovině, to, o čem se spekulovalo, tedy že privatizace OKD nebyla úplně košer a že pan Bakala v tom měl jistou roli, tak to vyslalo tento signál.“

Dodala, že zajímavé je to, že Bakala měl po jistou dobu auru filantropa, altruisty a finančního mecenáše bohulibých projektů, například sponzoroval Knihovnu Václava Havla nebo věnoval půl miliardy (tuto figuru následně opravila na půl milionu) na kampaň za zvolení Karla Schwarzenberga prezidentem. „Díky těmto bohulibým projektům a samozřejmě i díky tomu, že vlastnil média, tak měl takovou auru neposkvrněnosti, nedotknutelnosti, která teď dostala docela na frak,“ poznamenala Stonjeková. A připomenula, že o Bakalových médiích se nikdy nepsalo jako o médiích vlastněných oligarchou nebo že Václavu Havlovi a Karlu Schwarzenbergovi nikdy nebylo vyčítáno, že se se Zdeňkem Bakalou fotili.

Podle Stonjekové se teď rozjede maraton, ale že by skončil potrestáním velkých hráčů, je dle ní nepravděpodobné. Potrestaní budou prý nižší a střední hráči.

Od Zdeňka Bakaly se konverzace přesunula na poslance KSČM Zdeňka Ondráčka a podezření z plagiátorství. Stonjeková pravila, že tato kauza není ničím novým, a dodala, že stála křeslo Jana Kalvodu, ale od té doby prý jen vždy zabublají médii, ale větší dopad nemají. „Mě spíš vždycky překvapí, že to ti lidé mají zapotřebí. Že v okamžiku, kdy se jedná o nějakou veřejně činnou osobu nebo má ty ambice, že si na tyhle věci nedá trošku lepší pozor. Protože někde psát diplomovou práci metodou CTRL+C, CTRL+V (kopírovací zkratka – pozn. red.) je samozřejmě ošidné, zvlášť v dnešní době, kdy existují systémy, které vám to celkem hravě odhalí.“ Dodala, že je to zřejmě snaha ulehčit si práci a zároveň nevypadat hloupě před neotitulovanými kolegy.

Na závěr se diskutovalo o návrhu na změnu Listiny základních práv a svobod, která by mohla obsahovat výslovné právo bránit sebe i jiné se zbraní podle podmínek stanovených zákonem. Stonjeková dodala, že je dobře, že senátní návrh jde proti trendu v Evropě odzbrojovat obyvatelstvo, protože tato snaha už dosahuje té míry, že by se začaly zabavovat plastové vidličky a nože. A zmínila i případ ženy, která byla napadena migrantem, ubránila se a následně byla popotahována za nepřiměřenou obranu. Stonjeková dodala, že tato praxe musí přestat.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …