Tohle si pamatujte, Češi! Baxa udeřil na Zemana a vzkázal lidem...

02.04.2022 15:16

Ministr kultury a místopředseda ODS Martin Baxa hovořil v Prostoru X nejen o milosti pro Miloše Baláka, ale zejména o dění na Ukrajině. „To, co se děje v Mariupolu, to, co se děje v jiných městech, prostě útoky na nemocnice, na kulturní zařízení, zabíjení civilistů, případy válečných zločinů, je fakt hrůza,“ poznamenal Baxa.

Tohle si pamatujte, Češi! Baxa udeřil na Zemana a vzkázal lidem...
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

„Měli by si to pamatovat zejména občané České republiky a velice dobře zvažovat v příštím roce během prezidentských voleb, komu svůj hlas dát. Člověku, který bude mimo jiné zodpovědně zacházet s tou kompetencí, kterou prezident má, tedy dávat milosti. Protože kauza Balák je podle mě do nebe volající, naprosto jako neobhajitelný případ udělení prezidentské milosti a ta vlna nesouhlasu, která se zvedla, je podle mě jako pochopitelná a reálná, protože já, ač nejsem právník, se na to dívám z vnějšího pohledu a neviděl jsem žádný důvod, proč by taková milost měla být udělena,“ podotkl ministr Baxa úvodem k milosti Miloši Balákovi, kterou udělil prezident Miloš Zeman. Hlava státu šéfa Lesní správy Lány omilostnila v minulých dnech, Balák byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře.

„To rozhodnutí je osobním rozhodnutím prezidenta republiky,“ poznamenal dále k tomu Baxa. „V kauze Balák bylo jednoznačně špatné. Nejsem právník, nevidím do těch spisů, nevidím ty okolnosti, a myslím si, že naším cílem by mělo být vybrat takového prezidenta, který takové věci dělat nebude,“ dodal.

„Miloš Zeman je prezident nevyzpytatelný. To, že mám v mnoha politických otázkách na věc jiný názor než Miloš Zeman, to je věc jedna. Bohužel i v minulosti Miloš Zeman opakovaně ukázal, že v některých případech nechce ctít nějaké základní, možná více než psané nepsané mantinely, které jsou spojené s výkonem prezidentské funkce, a tak lze říct jen to, že věřím, že obdobných případů jako udělení milosti panu Balákovi bude co nejméně, nebo nejlépe nebudou žádné,“ zmínil Baxa.

Následně hovořil o válce na Ukrajině. „Je to naprosto neobhajitelná brutální agrese Putinova režimu vůči Ukrajině. Ale co po měsíci vidím čím dál více, je absolutní neschopnost toho Putinova režimu respektovat sebemenší nějaká elementární pravidla, když už hovoříme o válce jako o něčem, co pravidla má mít. To, co se děje v Mariupolu, to, co se děje v jiných městech, prostě útoky na nemocnice, na kulturní zařízení, zabíjení civilistů, případy válečných zločinů, je fakt hrůza. A já jako člen vlády i jako občan České republiky dělám vše pro to, abychom pomohli Ukrajincům v tom jejich ohromném vzedmutí, v tom boji proti té Putinově invazi. A ukazuje se jedna věc, že má smysl se postavit na odpor,“ dodal Baxa, že jsme svědky úspěšného a hrdinského boje. 

„A jsem hrdý na to, že jsem členem vlády, která se tolik snaží pomáhat Ukrajině v boji proti ruské agresi,“ řekl Baxa. 

Pomoc ukrajinským uprchlíkům je podle Baxy naše povinnost. Poukazovat na to, že ji vláda poskytuje na úkor českých občanů, je nejen nepravdivé, ale také krajně nebezpečné. „Andrej Babiš, Alena Schillerová, Karel Havlíček a další musí po té vládní zkušenosti, která byla v jejich případě poměrně dlouhá, vědět, že politik v takto vysokých funkcích má nějakou nepsanou nebo nevyřčenou zodpovědnost. Jsou některé věci, které se říkat nahlas nemají, a jsou některé hranice, které by se překračovat neměly. To, že to dělá SPD, tak to je populistická strana na tom postavená, ale výlet Andreje Babiše do Polska a vytváření dojmu, že vláda Čechy nechává v problémech a pomáhá Ukrajincům, je prostě nefér,“ podotkl Baxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …