Toho komunistického prokurátora stejně po volbách odvoláme. Opozice se pustila do Igora Stříže

12.07.2021 23:10

Vláda v pondělí rozhodla o novém nejvyšším státním zástupci. Tím se stane Igor Stříž, který byl pověřen řízením zastupitelství po odchodu Pavla Zemana. Na jeho jmenování se snesla vlna kritiky, a to především z části opozice. Vadí jí komunistická minulost Stříže coby vojenského prokurátora. Podle Zbyňka Stanjury jde o „hanebnou personální politiku“.

Toho komunistického prokurátora stejně po volbách odvoláme. Opozice se pustila do Igora Stříže
Foto: nsz.cz
Popisek: Nejvyšší státní zastupitelství

„Pro mě je naprosto neakceptovatelné to, aby nejvyšším státním zástupcem, to znamená hlavou veřejné žaloby, byl člověk, který na sobě nese ten škraloup, že byl součástí vojenské prokuratury před rokem 1989. Tedy té prokuratury, které se báli i sami komunisté,“ kritizoval nového nejvyššího státního zástupce Marek Výborný (KDU-ČSL) ve vysílání Radiožurnálu. Pokračoval, že nezpochybňuje Střížovu odbornou erudici, ale vadí mu fakt, že nevyjádřil politování nad postihy mladých lidí, kteří odmítali sloužit v komunistické armádě. Podle něj totiž osoba nejvyššího státního zástupce má také symbolickou rovinu a nelze rezignovat na historické dědictví.

S jeho jmenováním nesouhlasí ani Zbyněk Stanjura (ODS). Na Twitteru uvedl, že jde o „hanebnou personální politiku“. „Po volbách ho odvoláme.“ Podobnou kritickou rétoriku vyjádřil i europoslanec Stanislav Polčák (STAN). Ten na Twitteru připustil, že Igor Stříž na zastupitelství odvedl kus práce.  „Ale v čele soustavy by po třiceti letech od roku 1989 měla být osobnost už bez tohoto nánosu. Vládní tanečky kolem obsazení klíčového postu na kreditu také NSZ nepřidají,“ míní.

Na jeho obhajobu se naopak postavila vládní poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). Ta považuje za pozitivní, že situace kolem zastupitelství je nyní uklidněná. „Uplynulo 30 let a pro mě je klíčové, že turbulence kolem odstoupení nejvyššího státního zástupce byla zažehnána potud, že bude obnovena důvěra v právo, ve spravedlnost a v to, že nejvyšší státní zastupitelství bude fungovat tak, jak fungovalo minulou dekádu pod vedením Pavla Zemana,“ řekla poslankyně pro Radiožurnál a dále argumentovala, že pověřený státní zástupce má dostatečné kompetence, a podle ní tak nehrozí nedostatečné prošetření či zmaření prošetření některých závažných kauz. Odkázala také k lustračnímu zákonu. Pravidla jsou tak podle ní dostatečně přísná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…