Tolik bílých lidí najednou? Kolem výroku se v Británii strhla mela. V klíčové roli brexitář Farage

07.08.2019 20:29

Mnoho povyku pro nic. Ani reportér britského Channel 4, ani europoslanec Nigel Farage neporušili zásady vysílání ve Velké Británii. Reportér Jon Snow ve vysílání o brexitovém protestu poznamenal, že „tolik bílých lidí pohromadě ještě neviděl“. A Nigel Farage pro změnu řekl, že za tuto „nabubřelou předpojatost“ by na něj měli lidé útočit. Přišly stížnosti, ale podle britského regulátora nebyly opodstatněné. Ale vyzval, aby si příště ve vysílání dávali pozor na jazyk.

Tolik bílých lidí najednou? Kolem výroku se v Británii strhla mela. V klíčové roli brexitář Farage
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na konferenci Akce D.O.S.T. vystoupil i europoslanec Nigel Farage

Jak informuje britská BBC, reportér Jon Snow neporušil vysílací standardy, když si na setkání příznivců Brexitu neodpustil poznámku: „Tolik bílých najednou jsem ještě neviděl.“ K tomuto závěru došel Ofcom (Office of communication – odbor komunikace, britský regulační orgán). Na jeho výrok si prý stěžovalo 2 600 lidí. Snow se výroku dopustil ve zpravodajství kanálu Channel 4 na konci reportáže o protestech ve Westminsteru v den, kdy původně mělo dojít k vystoupení Velké Británie z EU. Doslova řekl: „Dnes to byl neobyčejný den. Nikdy jsem neviděl tolik bílých lidí pohromadě. Je to neuvěřitelný příběh.“

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15818 lidí

Channel 4 popsal výrok jako „spontánní, neplánovaný postřeh“. Ofcom měl za to, že význam poznámky byl nejasný, ale týkal se citlivého tématu a měl potenciál někoho urazit. Nicméně zkonstatoval, že v programu se hovořilo s lidmi mnoha různých názorů a dav byl skutečně převážně bílý.

Dalším, kdo měl problémy, byl europoslanec Nigel Farage. O dva dny později se v jednom pořadu diskutovalo o protestu a útocích na novináře. Farage pravil, že na zmíněného Jona Snowa by se útočit mělo, i když to považuje za trochu jiné téma. Když se ho otázali proč, odvětil, že proto, že je Snow nadutě předpojatý. Ofcom mínil, že tyto výroky měly potenciál být vyloženy jako výzva k fyzickému útoku. Nicméně o 4 minuty později Farage v pořadu objasnil, že myslel verbální útoky. Farage v diskuzi také vyjádřil přání, aby lidé měli možnost vyjádřit své rozhořčení mírumilovně a demokraticky a odsoudil fyzické útoky na novináře. Podle Ofcomu byl tedy výrok dostatečně kontextualizován a nešlo o porušení regulí. Nicméně připomenul, že je třeba si dávat pozor na „provokativní a potenciálně výbušná prohlášení“ vzhledem ke zjitřené atmosféře veřejné debaty okolo Brexitu.

Celý článek ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…