Tolik peněz nasypal Putin do médií

29.04.2015 13:41

Rusko dle slov prezidenta Vladimira Putina investovalo do médií ve snaze čelit propagandě EU vztahující se k Ukrajině 643 milionů eur. Ruský prezident to dle serveru euobserver.com uvedl včera při zasedání prokremelského think tanku Všeruská lidová fronta.

Tolik peněz nasypal Putin do médií
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Podle Putina tak stát podpoří média prakticky stejnou částkou jako v loňském roce. „Pokud je mi známo, tato částka by se měla pohybovat na stejné úrovni jako v roce 2014. Mělo by být ovšem jasné, jak jsou finanční prostředky vynakládány. Tyto informace by měly být co nejtransparentnější,“ uvedl Putin. Vlajkovou lodí státem vlastněných médií v Rusku je cizojazyčný zpravodajský kanál RT, který zaměstnává v 16 zemích 2000 zaměstnanců. Vedle ruštiny vysílá reportáže a zprávy v angličtině, francouzštině, němčině a španělštině.

celý text v angličtině je ZDE

Minulý měsíc se snahami ruských médií o „dezinformační kampaň“ spojenou s Ukrajinou zabývali vedoucí představitelé Evropské unie a Spojených států. V rámci tohoto setkání pověřili evropští lídři zahraniční agenturu EU, aby do příštího červnového summitu vytvořila nové komunikační buňky a plán, jak šíření proruské propagandy efektivněji čelit. Předevčírem bylo zveřejněno, že se ruskou propagandou zabývali také zástupci Evropské unie, kteří navštívili Kyjev. Zdá se, že se této záležitosti hodlá EU věnovat obšírněji. Na pondělním semináři konaném v Bruselu uvedli šéfové přes komunikaci tří hlavních evropských institucí, že je v plánu více využívat sociální sítě s cílem podpořit evropskou integraci v bývalých sovětských satelitech.

„Nebudeme se však snažit jít proti ruské propagandě. Chceme pouze lidem v pozitivním duchu sdělovat, co konkrétně jsme udělali v sousedních zemích,“ uvedl jeden z vysokých úředníků EU. Skupina deseti členských států EU zahrnující Německo, Nizozemí, Velkou Británii, severské státy a Pobaltí rovněž požaduje, aby EU vynakládala více finančních prostředků na podporu ruskojazyčného vysílání. Zatím však Evropská unie na mediální podporu „východní partnerství“ vynakládá pouze deset milionů eur. Společný komunikační tým EU, jenž by měl mít dva až pět členů, tak zatím nemůže očekávat navýšení svého rozpočtu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…