Tomáš Halík ostře a otevřeně zaútočil na kardinála Duku

15.08.2016 14:31

Server Euro.cz zveřejnil druhou část rozhovoru s knězem a filozofem Tomášem Halíkem. Ten mimo jiné upozorňuje, že Středoevropané ještě nejsou na demokracii dost zralí.

Tomáš Halík ostře a otevřeně zaútočil na kardinála Duku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Anketa

Který církevní představitel má vaši důvěru?

hlasovalo: 2231 lidí

Podle Halíka není středoevropský region stále připraven na demokracii. „Mně se zdá, že lidé si tady představovali, že po pádu komunismu budou přizváni k tomu bohatě prostřenému stolu západní společnosti. Ale neuvědomili si, že svoboda je prostě spojená s odpovědností a s velkými nároky. Ideologie, že všechno zařídí ‚neviditelná ruka trhu‘, se ukázala jako falešná: pouze otevřela dvířka neviditelné ruce korupce. Stále nedostatečná právní kultura je další důsledek této naivní důvěry ve všemoc ekonomie,“ uvedl Halík.

Podle jeho názoru mnohým vadí EU především proto, že nás tlačí k respektování určitých právních pravidel. „Všimněte si, jaký typ lidí fascinuje Čína a Rusko, země bez právní kultury, kde se kombinují špatné prvky postkomunistické totality a divokého kapitalismu. A všimněte si, kdo se takovými lidmi obklopuje,“ podotkl.

Celý text je ZDE

Jak lze docílit toho, aby si Češi více uvědomovali, že patří do Evropské unie a jsou její součástí? Nestačí k tomu ani všudypřítomné tabulky připomínající po celém Česku stovky miliard, které sem EU investovala.

Potřebujeme výchovu k evropanství

Podle Halíka potřebujeme výchovu k evropanství. „Potřebujeme posílit své češství vědomím širšího evropského kontextu, potřebujeme rozšíření obzorů. To je věc hlavně vzdělání a kultury. Čím bude společnost vzdělanější, tím bude proevropštější,“ myslí si.

V Česku mu také chybí „kultura věcné veřejné rozpravy“. „Když vyslovíte nějaký názor, tak se na vás vrhne spousta lidí, kterým nestačí říct, že s vámi nesouhlasí a z těchto a těchto důvodů mají jiný názor, ale potřebují přesvědčit sebe i druhé, že jste ničema s temnou minulostí, řízený a placený jakýmisi strašidelnými centry v zahraničí, sprostě vám nadávají a vyhrožují. Věřte, to je dost únavné,“ posteskl si.

Mezi Halíkem a Dukou to prý jiskří

Přiznal, že mezi ním a kardinálem Dukou to v poslední době „trochu zajiskřilo“. „Jeho vstřícnost k Zemanovi, mše v Lánech, v Mynářových Osvětimanech, jeho názory na uprchlickou krizi, kritika papeže Františka – to vše popudilo nejen mě, ale nakonec i řadu lidí v církvi,“ vyjmenoval, co mu na Dukovi vadí.

Duka podle něj ztrácí ve společnosti věrohodnost, a to prý oslabuje i věrohodnost církve, kterou oficiálně reprezentuje.

„Já cítím morální povinnost ukázat, že je možná i jiná podoba církve, že lidé, které kardinálův styl odrazuje, církev opouštět nemusejí,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…