Tomáš Klvaňa: Zeman na Albertově ukázal „fakáče“ pražské kavárně. Nikdy nešel proti proudu, nemá pevnou páteř. Zato Martin Putna

27.11.2015 21:49

Novinář Tomáš Klvaňa se na webu týdeníku Reflex vyjádřil k prezidentu Miloši Zemanovi, který podle něho poněkud couvl a dává ruce pryč od údajného extremisty, po jehož boku vystoupil 17. listopadu na pražském Albertově. „Asi šel zrovna náhodou kolem,“ napsal Klvaňa ironicky a varoval před Babišem.

Tomáš Klvaňa: Zeman na Albertově ukázal „fakáče“ pražské kavárně. Nikdy nešel proti proudu, nemá pevnou páteř. Zato Martin Putna
Foto: hns
Popisek: Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa

„Asi šel právě kolem, a když už tam byl mikrofon, no nepromluvte. Kolikátého je dneska? Sedmnáctého listopadu? No vida, to je náhodička!“ napsal Klvaňa s notnou dávkou ironie k Zemanovi a připomněl, že šéf Bloku proti islámu prozradil úzkou koordinaci a organizaci s Hradem ohledně sváteční akce.

„Zemanův projev na Albertově byl signálem extremistům, protiislámským voličům a zároveň velkým Fuck You tomu, co jeho mluvčí nálepkuje jako pražskou kavárnu,“ napsal dále Klvaňa s tím, že všechno, co prezident dělá, je hluboce promyšlené, a k Zemanovi přirovnal i exprezidenta Václava Klause, který podle něho také couvl ve chvíli, kdy začalo být horko. „Během posledních týdnů se snažil svézt na xenofobních náladách a přitopit pod kotlem protievropského šovinismu. Teď říká, že by si s Konvičkou na jedno pódium nestoupl,“ napsal v komentáři Klvaňa.

Podle něho jedním z důvodů, proč se u nás v porevoluční době politicky nechytili neonacisté, radikální nacionalisté, rasisté a jiní extremisté, není ten, že jsme jako Češi holubičí povahy. „Je jím manipulace hlavních stran nalevo i napravo s těmito náladami. ODS a ČSSD vždy svou protiněmeckou a jinou xenofobní rétorikou dokázaly přitáhnout dost extremisticky naladěných Čechů a ubrat je adeptům na role Le Pena a Haidera,“ napsal dále viceprezident Aspen Institute a pedagog na New York University v Praze s tím, že Klaus se Zemanem a některými dalšími vždy věděli, kdy se z extrému včas stáhnout. „Dělají to znovu právě teď, kdy jsou dávno za svým zenitem,“ dodal a připomněl slova historika Martina Putny, který současnou situaci srovnal s klimatem druhé republiky, kdy podle Putny z děr vylezla lecjaká krysa.

Celý komentář si můžete přečíst ZDE.

Klvaňa si myslí, že Putnova slova nesmíme brát na lehkou váhu. „Podobně jako Masaryk i on patří k několikanásobné menšině, a dlí tedy na periférii na kopci, z níž je na město dobře vidět. A stejně jako profesor Masaryk má i profesor Putna notnou dávku odvahy jít proti proudu,“ je přesvědčen novinář, podle kterého Zeman s Klausem nikdy proti proudu nešli, protože na to neměli pevnou páteř a odvahu. „V jejich stopách jde nyní ministr Andrej Babiš, jenž také krátce zaflirtoval s xenofobií. Mám neblahé tušení, že Agroandrej je mnohem méně schopný manipulátor, než byli Klaus se Zemanem,“ napsal v závěru Klvaňa v komentáři s tím, že pokud si ministr financí jejich pomyslný maršálský plášť obleče na dlouhou dobu, máme údajně důvod k obavám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…