Topolánek viděl sobotní Londýn a zuří: Zmr*i zneužili tento den. Jsme v pr...

12.11.2023 12:52 | Monitoring

Někdejší premiér Mirek Topolánek se vyjádřil k dění v Londýně, kde se v sobotu konal Den příměří uprostřed propalestinských protestů, které tvrdě odsoudil. A volá po reakci britského novináře a protislámského aktivisty Tommyho Robinsona.

Topolánek viděl sobotní Londýn a zuří: Zmr*i zneužili tento den. Jsme v pr...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Více než 300 000 propalestinských demonstrantů pochodovalo v sobotu 11. listopadu, v den, kdy si lidé připomínají oběti válečných konfliktů, centrem Londýna. Policie zatkla přes 120 lidí, když se snažila zabránit krajně pravicovým protiprotestujícím v přepadení hlavního shromáždění.

Proti radikalizují se propalestinské demonstraci v Británii vystoupil na sociální síti X někdejší předseda vlády Mirek Topolánek. „Remembrance Day jsem v Londýně zažil. Pyšní vnukové doprovázejí dědečky ve slavnostních uniformách k památníku ve Whitehall. Neskutečný zážitek. To, že zmrdi zneužijí i tento den, nutně vyvolá reakci, jež má jméno. Tommy Robinson,“ uvedl a doplnil: „Jsme dost v prdeli, že?“

 

 

Mezi policií a krajně pravicovými skupinami, které se sešly na protest proti demonstraci konané v Den příměří, výročí konce první světové války, kdy si Británie připomíná své oběti války, došlo k potyčkám. Od hlavního pochodu se oddělily malé skupinky a asi 150 lidí s pokrývkami obličeje vystřelilo pyrotechniku, která zasáhla policisty do obličeje, což vedlo k zatýkání, uvedla agentura Reuters.

 

 

„Extrémní násilí ze strany pravicových demonstrantů vůči policii bylo mimořádné a hluboce znepokojující," uvedl zástupce komisaře Matt Twist k sobotním propalestinským protestům v Londýně. A dodal, že při prohlídkách byl nalezen nůž a knuckleduster. Dodal, že intenzivní debata o protestech a policejních opatřeních před pochodem zvýšila napětí ve společnosti.

Premiér Rishi Sunak odsoudil násilí u válečného památníku Cenotaph a zaútočil také na „sympatizanty Hamásu", kteří se připojili k většímu shromáždění, „zpívali antisemitské chorály a na dnešním protestu se oháněli nápisy a oblečením podporujícími Hamás".

Před sobotním pochodem - největším ze série pochodů na podporu Palestinců a výzev k příměří v pásmu Gazy - panovalo napětí poté, co je ministryně vnitra Suella Bravermanová označila za „nenávistné pochody" vedené „lůzou".

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co tu řešíte zneužití, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 12.11.2023 16:49:59
Dne veteránů v Anglii! Podívejte se jak se zachovali státy, které osvobodil SSSR od nacistů, k jejich veteránům, k jejich památníkům osvobození a to včetně našeho státu. Nejraději by osvobození Rudou armádou úplně vymazali. A co budete dělat vy Topolánci až arabský svět vyhlásí sankce proti státům podporující Izrael a zavře kohouty s ropou a plynem? Rusko jste si znepřátelili, kde potom budete brát tyto suroviny? Krást jako USA v Sýrii??

|  9 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …