Tornádo! Hrozivé příběhy: Mladá těhotná žena nepřežila. Utrhlo to roh domu. Autobus s dcerou to hodilo daleko do pole...

26.06.2021 9:30

Přes sedm obcí na jižní Moravě se přehnalo tornádo. Z příběhů těch, kdo přežili řádění živlu, mrazí. Převrácený autobus, stržené stropy, haldy suti. Desítky lidí jsou zraněny. Zlámané nohy i tržné rány. Někteří ani takové „štěstí“ ale neměli. Mezi oběťmi je i mladá těhotná žena.

Tornádo! Hrozivé příběhy: Mladá těhotná žena nepřežila. Utrhlo to roh domu. Autobus s dcerou to hodilo daleko do pole...
Foto: Twitter J. Kvasničky, ČT
Popisek: Následky řádění přírodního živlu v Lužici.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí
Silná bouře a tornádo zdevastovaly celkem sedm obcí na jižní Moravě. „Vešel jsem do kuchyně podívat se z okna, co to venku tak strašně hučí. V tu chvíli se celý roh domu i s kuchyňskou linku utrhl, vzduchem létaly kusy tašek, dříví, před domem to zvedlo auto a mrštilo jím o barák. Popadl jsem ženu za ruku, zatáhl ji přes chodbu do dětského pokoje, kde si hrály dvě dcery,“ popisuje hrůzný zážitek muž z obce Mikulčice na Hodonínsku.

„Souseda jsme tahali z haldy sutin, latí, prken, trámů. Měl zlomenou ruku a ošklivě roztržený bok, ale žil a byl při vědomí,“ popisuje útržky události další muž. První zdravotní pomoc a sanitky se do postižené oblasti dostaly údajně až po dvou a půl hodinách.

Takových dramatických událostí zažili obyvatelé zasažených vesnic mnoho. Jednou z nich je příběh rodiny Marka Mackových, majitele místních potravin. Do Moravské Nové Vsi mířil linkový autobus, kterým jela jeho šestnáctiletá dcera. Tornádo autobus smetlo a ten se několikrát převrátil přes střechu a skončil daleko v poli. Žena Marka Mackových se schovala se čtyřletým synem v horním patře domu pod stůl, na který ale po chvíli spadl strop. „Když to ustalo, rychle jsme se vyplazili rozbitými skleněnými dveřmi. Žena skočila na kolo a letěla dceru hledat, autobusu si ale nevšimla. Ležel daleko v poli. Dceru v té chvíli už navíc odvážel rakouský vrtulník do nemocnice,“ vyprávěl Marek Mackových se slzami v očích.

Jeho dcera nyní leží se zlámanýma nohama v nemocnici ve Vídni. „Snad se z toho dostane, manželka už za ní jela, volali nám z nemocnice, narychlo jsme si museli sehnat někoho, kdo mluví německy, hrozné bylo, že jsme hned nevěděli, co nám chtějí říct,“ popisuje muž.

Cesty byly neprůjezdné, nefungovala elektřina a mobily. Lidé z vesnic se zoufale snažili dostat do nemocnic, a tak do aut, která měla třeba jen roztřískaná okna, nakládali zraněné i umírající. Podle lidí zemřel hostinský z jedné ze vsí i mladá těhotná žena.

Tyto zvěsti se bohužel skutečně potvrdily. Těhotná dvaadvacetiletá dívka původem ze Slovenska zemřela v obci Lužice. Žena byla původem z Prešova a byla údajně na místě mrtvá, tedy dříve, než se k ní dostali záchranáři. Nepřežil ani její plod.

Smutnou zprávu potvrdil jak otec ženy, hudebník František Cmar, tak i mluvčí slovenského Ministerstva zahraničí, Juraj Tomaga. Řádění přírody údajně nepřežilo celkem pět lidí, další desítky zraněných jsou v nemocnici. Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík uvedl, že v jejich zařízení zemřel jeden člověk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…