Toto je prý Hamáčkův hlavní adept na ministra kultury. Proč právě on?

17.05.2019 11:48

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) by měl koncem května podat demisi a předseda vlády Andrej Babiš očekává, jaká jména ČSSD přinese. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček má prý již na post několik kandidátů. A Lidové noviny ve svém pátečním vydání informují, že jedním z horkých kandidátu je Ivan Krejčí, šéf rozhlasové a televizní rady.

Toto je prý Hamáčkův hlavní adept na ministra kultury. Proč právě on?
Foto: Archiv redakce
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD), ministr kultury

V podstatě se podle informací deníku vede finální duel o to, koho předseda Jan Hamáček vyvolí ke jmenování do čela úřadu; volit bude mezi dvěma muži z „branže“. Žádanějším je podle zdrojů deníku Ivan Krejčí, ostravský divadelní režisér, šéf Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, který už resort stínoval, když ČSSD dlela v opozici. V záloze pak je ještě prý Jiří Mitáček, generální ředitel Moravského zemského muzea.

Oba adepti, mezi nimiž se vede finální „rozstřel“, přičemž favoritem je Krejčí, pocházejí z Moravy. Jejich regionální ukotvení není náhodné, silný moravský kraj musí mít adepta kvůli zachování dobré stranické míry. ČSSD tak prý cizeluje nominaci s cílem usmíření s kulturní scénou. Především na Krejčího jméno, které už se v kuloárech šíří, reaguje velmi vstřícně.

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí
Profesně proti němu nelze nic namítat, přesto není podle deníku vyloučené, že prezident na něco nepřijde. Čehož se podle některých názorů špičky ČSSD obávají. Pořád ale platí, že Staněk vyhověl prezidentovi, když odvolal Jiřího Fajta z čela Národní galerie. Je tedy otázka, zda jej proto prezident ve funkci nepodrží.

Hamáček proto nechce být sdílnější, dokud si vše nedojedná, a hlavně nepodrobí testu Milošem Zemanem. „Až budu mít jméno ministra, představím ho. Okruh kandidátů mám, v nejbližší době se s některými sejdu,“ řekl ve čtvrtek.

Schůzka s prezidentem ho čeká příští týden ve čtvrtek a zatím nikdo moc netuší, jakou strategii hlava státu zvolí. „Počítáme, že prezidentova role v tom bude výraznější,“ sdělil LN vysoce postavený straník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…