Toto je ta Obamova odveta Rusku? USA prý otevřely cestu k vyzbrojení syrských radikálů

28.12.2016 14:19

Z nepřátelského aktu obvinilo Rusko Spojené státy. Za tento akt Moskva považuje zmírnění omezení pro dodávky zbraní syrským povstalcům. Toto opatření otevírá cestu k tomu, aby protivládní vzbouřenci získali ručně odpalované protiletadlové střely, což přímo ohrožuje ruské síly v Sýrii, prohlásila ve středu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Informoval o tom server Echo 24.

Toto je ta Obamova odveta Rusku? USA prý otevřely cestu k vyzbrojení syrských radikálů
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ve středu telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Johnem Kerrym o mírovém plánu pro Sýrii. Lavrov varoval, že nové dodávky zbraní syrským povstalcům mohou vést k dalšímu stupňování napětí a k novým obětem, uvedla s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí ruská tisková agentura TASS.

Celý text je ZDE

Podle Zacharovové změna americké politiky uvolněním restrikcí na dodávky zbraní je obsažena v návrhu nového zákona o ročních výdajích na obranu. A Moskva tento krok podle ní považuje za nepřátelský akt. Prezident Barack Obama minulý týden tento návrh podepsal a tím ho potvrdil jako zákon.

„Washington sází na poskytování vojenské pomoci protivládním silám, které se jen málo liší od krvežíznivých stínačů hlav. Nyní byla možnost jejich zásobování zbraněmi, včetně mobilních protiletadlových komplexů, vepsána do tohoto zákona,“ uvedla Zacharovová v prohlášení.

„V Obamově administrativě musejí vědět, že jakékoli předané zbraně brzy skončí v rukou džihádistů,“ podotkla ruská mluvčí a dodala, že možná Washington právě s tímto počítá.

„Toto americké rozhodnutí je přímou hrozbou pro ruské vzdušné síly, pro další ruský vojenský personál a rovněž pro ruské velvyslanectví v Damašku,“ prohlásila mluvčí ruské diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…