Toto vás čeká. Maláčová koukala na Moravce a viděla nevídané

07.11.2021 19:24 | Ze sítí

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se na svém facebookovém profilu rozepsala o minimální mzdě, která bude podle jejích slov od příštího roku jen 16 200 Kč. „Sociální demokracie byla v pátek na vládě přehlasována,“ sdělila Maláčová.

Toto vás čeká. Maláčová koukala na Moravce a viděla nevídané
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

„Sociální demokracie byla v pátek na vládě přehlasována. Minimální mzda tak k velké radosti nastupující pravicové vlády bude od příštího roku jen 16 200 Kč. Stále tak budeme mít nižší minimální mzdu než Polsko a Slovensko. My jsme jako sociální demokracie spolu s odbory prosazovali 18 tisíc. Byla to tedy možná na dlouho poslední šance, jak pomoci všem zaměstnancům. Pravice totiž minimální mzdu vždy zmrazila a od příští pětikoaliční vlády očekávám to samé. Škrty a zmrazování. Pozor ale: vlastní platy a teplá místečka pro své papaláše si škrtat nebudou, naopak…,“ poznamenala Maláčová.

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí

„Málokdo to ví, ale růst minimální mzdy pomáhá všem pracujícím do 35 tisíc. Pokud chcete, aby se vám zvedla výplata, tak musíte podporovat růst minimální mzdy. Protože se pak díky tzv. zaručené mzdě zvedne výplata prodavačkám, dělníkům, řidičům, ošetřovatelkám, skladníkům, účetním, sekretářkám, řemeslníkům, prostě všem pracujícím! Teď tedy nejenomže neporoste mzda minimální, jak by měla a jak ukazuje náš výkon ekonomiky a inflace, ale neporostou ani zaručené mzdy, a tím celkové mzdy u nás porostou pomaleji. Ve výsledku zbude víc peněz jen pro další odliv do zahraničí. Nejlepší způsob, jak peníze zadržet doma, totiž je vyplatit je lidem ve mzdách,“ dodala.

Podle ní už vidíme, kam míří pravicová vláda. „A taky vidíme, že u hnutí ANO normální zaměstnanci zastání mít nebudou. Dneska si paní Schillerová s panem Stanjurou z ODS u pana Moravce notovali jak dvě hrdličky. To prostě ukazuje, že hnutí ANO je bez nás obyčejná pravicová strana, která na zaměstnance kašle. Ani pravice, ani hnutí ANO nemají zájem na zvyšování mezd a životní úrovně českých občanů. Naše ekonomika na to přitom má! Jestliže si státy s horším výkonem ekonomiky dovolí vyšší minimální mzdu než my, to přece o něčem vypovídá. Hrozí, že se zase staneme zemí levné práce a odpadkovým košem Evropy pro špatné investice a špatně placenou práci. No a samozřejmě si lze představit, že si na tyhle špatné mzdy ještě budeme dovážet cizince ze zahraničí. Sama za sebe mohu říct, že i mimo Sněmovnu udělám všechno pro podporu odborů a obyčejných zaměstnanců, aby příští pravicová vláda byla pod stálým tlakem a nedovolila si to co ty předchozí,“ zakončila Maláčová, že lidé mají mít na růstu ekonomiky podíl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…