Trable na jihu Evropy. Jde o plyn, ale i o něco jiného

10.06.2022 14:15

Alžírsko může sehrát významnou roli při řešení dodávek plynu některým evropským zemím. Zatímco dodávky do Itálie se jeví jako reálné řešení, větší objem dodávek plynu do Španělska je komplikovaný a trpí diplomatickými spory. Navíc má Alžírsko platné dohody s Moskvou, které nehodlá porušit. Najít rovnováhu v této situaci bude velmi složité.

Trable na jihu Evropy. Jde o plyn, ale i o něco jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Španělsko má problém

Podle agentury Reuters Španělsko prohlásilo, že bude pevně bránit své národní zájmy po rozhodnutí Alžírska pozastavit 20 let starou smlouvu o přátelství a spolupráci a zakázat veškerý obchod (kromě plynu), což je krok, který rovněž znepokojil představitele EU.

Zmíněné rozhodnutí je podle všeho způsobeno diplomatickou roztržkou ohledně postoje Madridu ke spornému území Západní Sahary. Alžírsko totiž rozzlobilo, když Španělsko v březnu prohlásilo, že podporuje marocký plán nabídnout Západní Sahaře autonomii.

Španělsko odebírá plyn právě z Alžírska, které je po USA jeho největším dodavatelem. Případné zastavení dodávek by proto neslo velmi těžce.

„Analyzujeme dosah a národní a evropské důsledky tohoto opatření klidným, konstruktivním způsobem, ale také s důrazem na obranu Španělska a zájmů Španělů a španělských společností," řekl španělský ministr zahraničí Jose Manuel Albares novinářům.

Diametrálně odlišná situace v Itálii

Server Al-Džazíra charakterizoval situaci v Evropě titulkem: „Alžírsko by mohlo pomoci některým zemím přestat používat ruský plyn, ale geopolitické pozadí je složité, říkají analytici."

V Itálii to ale vypadá, že se věci pohnuly směrem od závislosti na ruském plynu. Premiér Mario Draghi a šéf italské nadnárodní ropné a plynárenské společnosti ENI odcestovali v dubnu do Alžírska, aby podepsali předběžnou energetickou dohodu.

Minulý měsíc pak alžírský prezident Abdelmadjid Tebboune navštívil Řím, aby dokončil dohodu ENI s alžírským státním Sonatrachem. Podle dohody má Alžírsko postupně zvyšovat toky plynu do Itálie přes plynovod Transmed.

Situace není tak jednoduchá

Slibně se rozvíjející spolupráci komplikuje jen alžírská zahraniční politika, která se snaží být nezávislou. Alžírsko se nakonec pokouší najít křehkou rovnováhu při podpoře vývozu energie do zemí EU a zároveň si zachovat obranné vztahy a strategické partnerství s Moskvou.

Od začátku ukrajinského konfliktu se alžírští představitelé snaží udržet vztahy jak se Západem, tak s Ruskem.

Například počátkem května odcestoval šéf ruského diplomata Sergej Lavrov do Alžírska těsně před návštěvou generálporučíka Hanse Wernera Wiermanna, náčelníka Mezinárodního vojenského štábu NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…