Tragický příběh bojovníka z Donbasu. Popletla ho ruská propaganda, zoufá si matka nad jeho hrobem

26.10.2014 7:28

Novínářky z Rádia Svobodná Evropa Taťána Voltská a Clair Biggová navštívily ruské město Kronštadkt a udělaly zde reportáž o místním rodákovi, který coby dobrovolník zemřel na bojištích východní Ukrajiny.

Tragický příběh bojovníka z Donbasu. Popletla ho ruská propaganda, zoufá si matka nad jeho hrobem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

„Když se Žaňa Zaloginová vracela 5. října z práce, čekalo ji doma nepříjemné překvapní. Její osmnáctiletý syn ji nechal na lednici vzkaz, že odjel do „jiného města“ a domů se vrátí do dvou měsíců. Jevgenij Puškarov se však už domů nikdy nevrátí. Minulý týden měl pohřeb ve svém rodném městě Kronštadt poté, co byl zabit na východní Ukrajině, kde bojoval po boku proruských separatistů“, uvádějí novinářky.

Jevgenijova matka Žaňa je velmi smutná, ale zároveň rozčílená. Zlobí se na propagandu šířenou ruskými televizními kanály, podle které dochází k masakrům rusky mluvících obyvatel východní Ukrajiny. Stejně tak je naštvaná na separatisty, kteří se původně ani neobtěžovali vrátit ji synovo tělo. Dobrého slova nenachází ani pro vojenský klub mládeže, kde trávil její syn většinu svého volného času. „To oni mu tam tyto škodlivé myšlenky vtloukali do hlavy. Byl to přitom ještě kluk“, stěžuje si paní Zaloginová.

„Jevgenij byl podle slov své matky od svých dvanácti let fascinován armádou, což bylo způsobeno jistě i polohou a historií Kronštadtu. Město je hrdé na svoji vojenskou minulost, protože se zde nacházela hlavní základna Baltské flotily a sídlila zde i ruská admiralita. Jako mnoho dalších mladých Rusů, i Jevgenij byl ovlivněn scénami násili, které se denně objevovaly ve státem kontrolovaných televizních stanicích.“, upozorňují novinářky.

Celý text v angličtině je k dispozici ZDE

„Říkal mi, že se nemůže smířit s tím, jak na Ukrajině podle ruských médií hromadně umírají ženy a děti. Chtěl jim pomoci, to byl hlavní důvod, proč tam odešel bojovat“, tvrdí paní Zaloginová a obviňuje ruská média ze šíření lživých informací. „Nikdo z nás přesně neví, co se na ukrajinském bojišti děje“, míní Jevgenijova matka.

Aby paní Zaloginová zjistila něco více o posledních týdnech života svého syna, přihlásila se na ruskou sociální síť Vkontakte. Zjistila, že byl členem dvou skupin podporujících povstalce, a jeho žádost o připojení se k bojovým jednotkám byla podána i vyřízena online. „Stačilo vyplnit online formulář, počkat na odpověd a pak už si jenom koupit letenku a odletět do Rostova. Tam už na dobrovolníky čekala příslušná spojka. Jevgenij byl už v červenci rozhodnutý, že odjede“, zmiňuje podrobnosti paní Zaloginová.

Podle svých kamarádu ve zbrani zemřel Jevgenij 10. října v ukrajinské vesnici Nikišino. I přes své minimální praktické bojové zkušenosti byl přidělen k průzkumné jednotce, kde jsou rekruti ve velkém ohrožení. Podle Alexandra byl Jevgenij zastřelen poté, co jejich skupinu objevili ukrajinští vojáci. „Rozhodli jsme se přejít na druhou stranu silnice. Jevgenij kryl náš ústup a zasáhla jej kulka, protože šel jako poslední“, popisuje Alexander.

Jeden z velitelů průzkumné jednotky Sergej říká, že dvě třetiny proruských separatistů přišli na východní Ukrajinu z Ruska. Podle svých slov je připraven se vrátit do bojové linie, ale připouští, že mnoho čerstvých rekrutů je špatně vybaveno a jejich bojové zkušenosti jsou mizivé. „Jevgenij na vyhrocené bojové situace nebyl vůbec připraven. A abych byl upřímný, mnoho dalších takto mladých a nezkušených vojáků jsou pouze potravou pro děla“, přiznává Sergej.

„Sergej i Alexander zažili na vlastní kůži, jak obtížně se rodiny dostávají k tělům svých zemřelých synů, otců a manželů. Oba muži dopravili Jevgenijovo tělo do Kronštadu poté, co slíbili veliteli jednotky, že se poté opět vrátí do bojové linie. Zaloginová se podle svých slov žádné pomoci od ruských úřadů nedočkala. Aby mohla svému synovi vystrojit řádný pohřeb, musela uspořádat finanční sbírku. Za vybrané peníze odletěla do Rostova, jednala s velitelem jednotky o vydání těla zemřelého a nakonec pronajala vozidlo, které přepravilo ostatky jejího syna domů.“, informují obě novinářky.

„Celé město se složilo na pohřeb mého syna. Bez těchto dobrých lidí bychom nikdy nemohli synovo tělo přivézt zpátky. Nikdy.“, říká smutným hlasem paní Zaloginová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…