Trautenberk byl chytrý, jen měl hloupé zaměstnance. Pohádky prý klamou

26.12.2011 9:57

O Vánocích se v televizi objevuje zvýšená koncentrace pohádek. V nich vítězí dobro nad zlem a většina má také nějaké morální ponaučení. Z pohledu skutečných ekonomických principů se v pohádkách ovšem vyskytují nelogičnosti a nesmysly, píše server lidovky.cz.

Trautenberk byl chytrý, jen měl hloupé zaměstnance. Pohádky prý klamou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

Například v pohádce Mrazík se tvrdí, že lepší než vlastní vůle je odevzdaně čekat na osud. Nevzhledná Marfuša se s velkým úsilím snaží získat ženicha, ale toho nakonec získá pohledná a zcela pasivní Nastěnka.

Velkou roli v úspěchu žen z pohádek hraje jejich krása. Díky ní si polepšila také Popelka.

Pohádkoví hrdinové by na trhu práce neuspěli

V pohádkách je často ukazováno zcela nevhodné chování na trhu práce. Hlavní hrdinové dostanou poklady a získají štěstí jen díky tomu, že jsou hodní. Kladní hrdinové pak nemusí vynaložit úsilí ani tvrdou práci na jejich získání, píší lidovky.cz.

Některé pohádky nabádají i k páchání trestných činů. Například ta O perníkové chaloupce navádí děti, aby kradli cizí majetek. Když jsou ale obyvatelkou perníkové chaloupky chyceni a po zásluze potrestáni, je majitelka domu označena za zlovolnou ježibabu.

Pohádky nepodporují rozvoj vlastních schopností. Místo nich jsou důležité kontakty, například kouzelní dědečkové nebo zvířátka. Hlavnímu hrdinovi pomohou v rozhodující okamžik.

Trautenberk je nedoceněný podnikatel, kterého potápí neschopní zaměstnanci

Nedoceněná osobnost se skrývá v Krkonošských pohádkách. Trautenberk má nápadité podnikatelské záměry, chce třeba podnikat ve farmacii nebo si přilepšit na stočném z přehrady. Plány mu ovšem kazí líní a neschopní zaměstnanci, kteří jsou navíc spolčeni s mocným sousedem Krakonošem.

Takové kouzelné předměty by ve skutečnosti vedly k hlubokým hospodářským krizím. Oslík, ze kterého padají peníze, by způsobil hyperinflaci. A ubrousek, který umí vyčarovat jídlo, by přivedl ke krachu zemědělce i prodejce potravin.

Pohádky klamou. Podle Jaroslava Otčenáška z Etnografického ústavu AV ČR, kterého oslovil server lidovky.cz je to dáno tím, že naši předkové si představovali štěstí jako nález pokladu nebo svatbu s princeznou.



 

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…