Třeba Juncker, typická ukázka zdegenerované byrokracie... Jaroslav Bašta píše o tom, jak se dějiny opakují

02.07.2017 9:03

Diplomat Jaroslav Bašta se ve svém komentáři na serveru PrvníZprávy.cz věnoval současné politické scéně. „Přiznám se, že čím jsem starší, tím více podléhám dojmu, že se ani v politice, ani v životě neděje nic nového, nic originálního, jen se opakují, či dokonce recyklují staré příběhy,“ uvedl.

Třeba Juncker, typická ukázka zdegenerované byrokracie... Jaroslav Bašta píše o tom, jak se dějiny opakují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Bašta se ve svém komentáři věnuje 21 let staré knize Vzpoura deprivantů dvou psychiatrů, Františka Koukolí a Jany Drtilové. Ta představuje podle jeho slov brilantní analýzu skupinové hlouposti. „Netušil jsem však, že se dá použít jako přesný popis příčin degenerace českých politických stran,“ zmínil a citoval z knihy následující pasáž.

„Klíčovým znakem skupinové hlouposti je snižování míry, s níž chování skupiny odpovídá proměnám zevního a vnitřního prostředí. Všechny informace, které skupina má a získává, totiž v první řadě slouží k udržování skupinového schématu (rozuměj k zachování hierarchie), teprve poté k řešení dalších problémů. Je běžné, že informace narušující skupinové schéma jsou zkresleny, zamlčeny nebo zrušeny včetně jejich nositelů.“

Podle jeho slov pak do této psychiatrické diagnózy stačí dosadit příčiny současné agónie ČSSD. „Průběh poslední vládní krize a počínání jednotlivých aktérů považuji za další zbytečný důkaz toho, že současnou (nejen českou) politiku mohou pochopit a pravdivě vysvětlit jen psychopatologové, nikoliv politologové,“ dodal Bašta.

Původní text ZDE.

Následně dodal, že skupinová hloupost se stala chronickou bolestí všech byrokratických institucí. Klinickým případem zhoubného syndromu skupinového myšlení, jež je podle jeho slov vrcholnou formou skupinové hlouposti, je pak podle něj Evropská komise pod vedením Jean-Claudea Junckera. 

„Každá skupina lidí, která je ochotná myslet na vlastní přežití, by měla groupthink (syndrom skupinového myšlení) vyloučit z činnosti, jakmile: je ve hře příliš mnoho neznámých; možné důsledky mylného rozhodnutí jsou zvláště závažné; důsledky omylu by byly nevratné,“ citoval Bašta dále z knihy. 

„Otázky spojené s migrační krizí výše uvedené definici odpovídají. S ohledem na deficit demokracie v EU neexistuje jiná možnost eliminace syndromu skupinového myšlení než rozhodnutí typu Brexit. Bral bych doporučení obou psychopatologů vážně, byť to celých 21 let vypadalo, že hrách na stěnu házejí,“ uzavřel jasně.

 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…