Trenýrky nad Hradem byly dobrý šprým, bavilo mě to. A toto vtipného jste měl odpovědět, radil prezidentovi z ČT Martin Komárek

21.09.2015 22:31

Za podařený šprým umělců, kteří chtějí na sebe upozornit, považuje vyvěšení obřích červených trenýrek na Pražském hradě poslanec Martin Komárek (ANO). Politik to uvedl v pondělním vydání diskusního pořadu veřejnoprávní televize Hyde Park.

Trenýrky nad Hradem byly dobrý šprým, bavilo mě to. A toto vtipného jste měl odpovědět, radil prezidentovi z ČT Martin Komárek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

Komárka zmíněná akce uskupení Ztohoven prý rozesmála: „Je to velmi povedená kontroverzní akce, jediné, co bych jí vytkl, je, že je to takzvané angažované umění,“ prohlásil Babišův poslanec s tím, že on osobně má raději umění pro umění.

Hašek: Jsou to hovada. Komárek: Takové reakce se daly čekat

Podle jeho názoru v současné době, aby na sebe umělci upozornili, „musejí dát mimina na Žižkovskou věž nebo natřít tank na růžovo“. Toto vše jsou podle něj umělecká díla, byť kontroverzní. „Vtahuje to politiku do umění, vyvolává to diskurz o uměleckém činu, baví mě to,“ podotkl.

Na to moderátor namítl, že jihomoravský hejtman, známý příznivce Miloše Zemana, prohlásil, že mu ohledně vyvěšení trenýrek vadí jásot českých médií a aktéry vyvěšení trenýrek na Hradě označil za „hovada“.

Podle Komárka byla tato akce velmi kontroverzní, takové reakce se proto daly čekat. „Já být Milošem Zemanem, řeknu: (v tento okamžik poslanec napodobil Zemanův hlas) ,pane redaktore, často si tropím šprýmy ze svých nepřátel, proto musím strpět, že si ze mě dělají šprýmy jiní‘.“

Že prezident za sebe nechává mluvit Ovčáčka, není vždy šťastné řešení

Komárek zná Miloše Zemana osobně, moderátor se jej proto zeptal, co „trenýrkám na Hradě“ asi říká. Jako člověka jej to prý zřejmě pobaví, protože prezident má smysl pro humor a jako člověk je milý. „Jako politik si říká, jestli mezi 60 % mých voličů není většina těch, které to popudí. Proto k tomu zatím nic neřekl. Nechal místo toho za sebe mluvit Ovčáčka, což není vždy šťastné řešení,“ podotkl Komárek.

Politické rozklady Ztohoven? Umění dělají líp

Tento svůj názor si pak potvrdil na jednom z posledních vyjádření prezidentova mluvčího, který vyvěšení trenýrek označil za důkaz fašizace pražské kavárny. „Tomuhle nerozumím, kdybych byl neuctivý, prohlásil bych to za blbost. Absolutně to nedává smysl,“ řekl Komárek s tím, že v tomto případě to Ovčáček přehnal. Zároveň ale dodal, že mluvčí prezidenta je schopný, pohotový člověk, který je pod obrovským tlakem a občas se uřekne. „Žijeme v kontextu vzdutých dějin, měli bychom trenky vzít jako pobavení uprostřed něčeho, co moc k pobavení není,“ prohlásil Komárek.

Dodal, že to, že považuje čin za vtipný, neznamená, že s ním souhlasí. Podle jeho názoru jsou umělci často jednodušší, a tak „politickým rozkladům Ztohoven“ nevěří. „Oni líp dělají umění,“ podotkl.

Měli bychom si méně nadávat

„Má umělecký čin Ztohoven opodstatnění?“ zeptal se moderátor. Podle Komárka jde o upozornění na sebe, umělecké dílo nemusí mít opodstatnění.

Ohledně přetrvávajícího napětí mezi příznivci Zemana a jeho odpůrci Komárek uvedl, že se příliš utápíme v politických přestřelkách. „Místo abychom si řekli, jsme malá chudá země. Chceme být bohatá země jako třeba Švédsko. Kdybychom měli tento cíl na mysli a méně si nadávali,“ povzdechl si politik.

Pochválil prezidenta za to, že „se alespoň v něčem snaží pomoci“. Tím měl na mysli Zemanovy cesty do Ruska a do Číny. „Nejezdí tam ale proto, že miluje Putina. Ale kvůli pomoci českému byznysu,“ zastal se hlavy státu.

Když máme v médiích pořád uprchlíky. Tak díky za trenýrky, pomohly nám se odreagovat

Přiznal, že Zeman sice jde symbolicky proti západním spojencům, ovšem ne věcně. „Zeman si zřejmě řekl, že příspěvek pro rozvoj českého byznysu bude větší než to negativum, že část Evropy bude na nás zvedat prst,“ vysvětlil pravděpodobný Zemanův postoj s tím, že politici se nikdy nerozhodují mezi dobrem a zlem, ale mezi dvěma zly.

Závěrem podotkl, že u nás se příliš velká pozornost věnuje Hradu, přitom prezident má reálné moci opravdu málo. „Ale když v médiích máme pořád uprchlíky, potřebujeme se odreagovat, tak v tomto smyslu díky za trenýrky,“ dodal Martin Komárek.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…